WordPress kansantajuisesti ja helposti!

Sivustonikkari julkaisee kaikille sopivia ohjeita WordPress-julkaisualustan käyttöön. Sisältöä päivitetään jatkuvasti. Jos huomaat virheitä, tai sinulla on jotain kysyttävää – käytä sivun kommenttikenttää. Näkökulma on WordPressin käyttäjän eli sisällöntuottajan vinkkelistä, eikä niinkään teknisen asiantuntijan tai kotisivunikkarin. Yritän ammentaa näihin artikkeleihin omia kokemuksiani vuosien varrelta ja kirjata ylös valmiit vastaukset yleisimpiin minulta kysyttyihin kysymyksiin. Viittaan useassa kohdassa sivustonikkariin mutta periaatteessa tällä ohjeistuksella saat itsekin pystytettyä valmista teemaa käyttävän WordPress-sivuston. Kaikki se, mitä tässä ohjeessa ei ole erikseen mainittu, vaatii osaavaa ammattilaista. Kannattaa siis olla valmiina kilauttamaan kaverille 😉

Saat vapaasti linkittää ja kopioida kaikkea tämän sivun sisältöä, mutta lähteenä on mainittava sivustonikkari.fi -sivusto ja kirjoittajana Riku Salminen. Ristiriitatilanteissa ihan mihin suuntaan vaan viitataan mm. tänne.

Sisällysluettelo

Yleistä WordPressistämuokattu: 28.1.2016

WPFORDUMMIES

WordPress on yksi yleisimmistä maksuttomista sisällönhallintajärjestelmistä ja se on laajasti käytössä www-sivuilla maalmanlaajuisesti. Vaikka se on aloittanut elämänsä blogialustana, se taipuu hyvin monenlaiseen käyttöön. Sen asennus on hyvin yksinkertaista ja siihen on saatavilla runsaasti lisäosia ja teemoja. Mielestäni WordPressin paras ominaisuus on kuitenkin sen helppo web-käyttöliittymä, jonka ansiosta kuka tahansa, joka osaa käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa, osaa myös luoda web-sisältöä.

Tässä artikkelisarjassa tulen kuvaamaan WordPressin toiminnallisuuksia, yksinkertaisesti ja kansantajuisesti, sisällöntuottajan näkökulmasta. Ajatus tämän artikkelisarjan kirjoittamiseen on lähtenyt omista kokemuksistani WordPress-kouluttajana, Web-designerina ja sisällöntuottajana viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta.

WordPress on web-pohjainen sisällönhallintajärjestelmä

WordPress toimii internetin yli. Se tarkoittaa sitä, että voit koska tahansa ja mistä tahansa, jopa kännykällä tai tabletilla julkaista ja editoida sivustosi sisältöä. Et tarvitse muuta kuin salasanan ja käyttäjätunnuksen. WordPressissä julkaisu on turvallista ja helppoa – käyttäjäroolien avulla voidaan rajoittaa esimerkiksi vähemmän teknisten henkilöiden pääsy vain artikkelien kirjoittamiseen ilman vaaraa siitä, että väärän nappulan painaminen voisi rikkoa jotain, artikkelin voi julkaista jopa suoraan sähköpostilla tai WordPressin voi yhdistää vaikka Twitteriin tai Facebookiin, jolloin uudet artikkelit syntyvät samalla, kun päivität sosiaalista mediaa 😉 Myös tietoturvaan on viime aikoina kiinnitetty paljon huomiota ja WordPressin päälle rakennettu sivusto on mahdollista tehdä yhtä tietoturvalliseksi kuin mikä tahansa muukin sivusto.

Sisältö ja ulkoasu erillään

Parhaiden internationalisointikäytäntöjen (sanahirviö, mutta minulle rakas asia) mukaisesti WordPress tallentaa kaiken tuotetun sisällön erikseen tietokantaan ja sivuston visuaalista olemusta hallinnoidaan puolestaa palvelimella asustavan teemojen avulla, eli periaatteessa sivuston ulkoasun voi koska tahansa päivittää täysin uuteen uskoon ilman, että sisältö katoaa. Käytännössä kuitenkin yrityksellä on harvoin käytössään aivan perusteema, jolloin pientä säätöä vaaditaan, mutta periaate on kestävällä pohjalla.


Miten perustan sivustonmuokattu: 12.2.2018

Alustan ja palveluntarjoajan valinta

wordpress.com vai wordpress.org?

Blogialustoja, julkaisujärjestelmiä ja kotisivukoneita on monenlaisia ja niihin voi tutustua esimerkiksi Vierityspalkin artikkeleissa. Minä keskityn otsikon mukaisesti WordPressiin, joten alustan valinta on jo etukäteen mietitty 😉 WordPresskin voi tarkoittaa kahta eri asiaa – wordpress.com:ssa hallinnoitavaa blogialustaa ja omalle palvelimelle asennettavaa sivustopohjaa, jonka voi maksutta ladata osoitteesta wordpress.org. Periaatteessa kummankin taustalla pyörii sama moottori, eli php-kielellä tehty WordPress -julkaisualusta, mutta WordrPress.com-blogialustalla omien lisäpalikoiden tekeminen ja täydellinen alustan hallinnointi ei ole täydellisesti mahdollistettu, joten se soveltuu parhaiten juurikin blogialustaksi, eikä sitä oikein voi mielestäni käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.

hosting-palveluntarjoajan valinta

(=web-hotelli, web-hosting, palvelintila, domain-hosting, jne…)
Kuten alustoja, myös palveluntarjoajia on lukuisia. Kannattaa vertailla ja googlettaa, mutta jos olet teettämässä kotisivujasi ulkopuolisella, kuten nyt vaikkapa minulla 😉 voi olla helpointa kysyä suosituksia ja monet sivustoja tuottavat yritykset, kuten Sivustonikkarikin, tarjoavat myös omaa hosting-palveluaan. Varo kuitenkin, ettet jää kuukausi/vuosimaksuloukkuun. WordPressin ylläpito on yksinkertaista, eikä vaadi teknistä asiantuntemusta, joten siitä ei kannata maksaa. Kohtuullinen, pienen yrityksen web-hotelli riittävällä palvelintilalla, sähköposteilla ja tarpeellisilla palveluilla maksaa 100 – 200€/vuosi. Olen suositellut yritysasiakkailleni tamperelaista Capnovaa, jolla palvelu on luotettavaa, nopeaa ja inhimillistä. Kannattaa suorittaa jonkin verran vertailua, eikä välttämättä kannata ottaa kaikkein halvinta. Lyhyt googlettaminen palveluntarjoajan nimellä ja sanalla ”kokemuksia” nostaa nopeasti varoituslipun pystyyn, jos kyseessä on epäilyttävä toimija.

Domain-nimi, eli verkkotunnus

(=sivustonikkari.fi, meidänkauppa.net, sinunsivusi.com, jne…)
Yrityksella pitää olla oma verkkotunnuksensa, se on osa brandiä ja antaa luotettavan vaikutelman. Suomessa .fi-domainit myöntää Viestintävirasto, .com, .net, .org, jne -verkkotunnukset saat helpoiten hosting-palveluntarjoajasi kautta. Jos rekisteröinti tarjotaan sinulle palveluna, ei siitä kannata maksaa liikaa. Kansalliset rekisteröintimaksut ovat korkeintaan parikymppiä vuodessa ja nimipalvelimen hallinnointi on kertaluonteinen juttu, eli pidä huolta ettei sinulle esitetyissä hinnoissa ole ilmaa. Huomioi myös, että .fi-päätteiden rekisteröinti Suomessa tapahtuu syyskuusta 2016 lähtien vain palveluntarjoajan kautta. Nykyään on tarjolla myös useampikirjaimisia verkkotunnuksia, kuten .info, .vodka ja lisäksi domain nimissä voi käyttää myös esim. skandinaavisia kirjaimia. Koska joissain tapauksissa tuki ääkkösille voi vielä ontua, kannattaa kuitenkin varata aina myös ilman ääkkösiä kirjoitettu domain ja hoitaa uudelleenohjaus (esim: kiinteistönvälityspalvelu.fi –> kiinteistonvalityspalvelu.fi). Vuositasolla kustannus on minimaalinen ja esimerkiksi äänimainoksen tekeminen ja oman sähköpostiosoitteen kertominen puhelimessa helpottuvat huomattavasti.

Käytännössä sivustosi on kasa tiedostoja jossain palvelimella tai pilvipalvelussa ja kun selaimen riville kirjoitetaan esimerkiksi sivustonikkari.fi lähtee se jonkin verran monimutkaisen putken kautta ratkaistavaksi nimipalvelimelle, joka osaa kertoa mihin IP-osoitteeseen sivustonikkari.fi -viittaa ja haluttu sivu avautuu selaimeen.

Siitä kun verkkotunnus on tilattu, kestää muutamasta tunnista noin vuorokauteen asti, ennen kuin selaimet löytävät sen pelkästään osoiteriville kirjoittamalla. Sivustonikkari osaa kyllä aloittaa hommat pelkällä IP-osoitteellakin, mutta verkkotunnus ja hosting-paketti olisi hyvä tilata vähintään pari vuorokautta ennen kuin sivuston pystyttäminen alkaa.

Hosting-palvelupaketin tilaaminen

Yleisesti kaikki palveluntarjoajat ymmärtävät, mitä tarvitset kun tilatessasi sanot, että aiot asentaa palvelimelle WordPressin. Jotkut jopa asentavat sen valmiiksi maksutta, jos näin ei ole selitän alla lyhyesti, mitä tarvitaan, että WordPress-asennus onnistuu. Tämän hetkiset vaatimukset löytyvät mm. osoitteesta: wordpress.org/about/requirements jonka voit linkittää viestissä palveluntarjoajallesi jos he teeskentelevät etteivät ymmärrä… (ja siinä tapauksessa suosittelen vaihtamaan hosting-palvelua – ja äkkiä!).

Jos tilaat täysin uutta palvelua ja käytät esim. minun kaltaistani sivustonikkaria, kannattaa jättää palvelun tilaaminen hänen huolekseen.

 1. MySQL-tietokanta

WordPress vaatii toimiakseen tietokannan, sinne tallennetaan kaikki tuotettu sisältö, käyttäjätiedot, asetukset ja niin edelleen. Kaikkiin moderneihin hosting-palveluihin kuuluu vähintään yksi MySQL mai äs kuu äl ] tietokanta, mutta kannattaa varmistaa tilauksen yhteydessä, että se kuuluu pakettiin. MySQL on maksuton, avoimen lähdekoodin ohjelmisto, eikä sen käytöstä tule veloittaa liikoja. Kohtuullinen kustannus tietokaanan tallennustilan käytöstä ja ylläpidosta pitäisi kuulua hosting-paketin alle sadan euron vuosimaksuun, eli lue sopimus huolella…

Tilausvahvistuksessa tai muissa saamissasi tiedoissa tulee näkyä: Tietokannan nimi (database name, table name), käyttäjätunnus (user, username), salasana (password, pass, pwd) ja tietokantapalvelimen osoite (host, address, server). Nämä tarvitaan ehdottomasti WordPressin asennusvaiheessa.

2. Riittävän tuore PHP-versio

Tämä menee jo hiukan teknisemmäksi, mutta WordPress vaatii toimiakseen tuoreen version PHP-ohjelmointikielestä, uusimmat versiot ovat tietoturvallisempia ja optimoidumpia. Tällä hetkellä PHP-versio 5.6 on riittävä, mutta suosittelen ehdottomasti vähintään 7.0-versiota, tietoturvan vuoksi.

3. FTP-tunnukset

FTP on siirtoprotokolla, jonka avulla siirrät WordPress -ohjelmiston palvelimelle. Sen lisäksi sivustonikkari tarvitsee sitä todennäköisesti rakentaessaan internet-palveluasi. Jotkut hosting-palvelut yrittävät tarjota vain niin sanotun cpanel/control panel -yhteyden tiedoston siirtoon ja mahdollisesti veloittaa FTP:stä lisämaksua. Älä suostu tähän ja valitse toinen palveluntarjoaja, jos FTP-tunnuksia ei tipu maksutta.
Tilausvahvistuksessa tai muissa saamissasi tiedoissa tulee näkyä: FTP-osoite (URL, server, host), käyttäjätunnus (user, username) ja salasana (password, pass, pwd).

4. Sähköpostilaatikot

Tämä viimeinen kohta ei sinällään liity WordPressiin, mutta samalla kun tilaat hosting-palvelua, ota ihmeessä käyttöön itsellesi omalla domainnimelläsi olevat sähköpostiosoitteet (esim: joku.tyyppi@sivustonikkari.fi). Muista myös pyytää riittävän suuri tallennustila. Käytännössä nykyaiksia pilvipalveluja tarjoava yritys ei veloita sähköpostilaatikoista tai niiden tallennustilasta mitään ylimääräistä, jos lisähintaa pyydetään, ota asia puheeksi ja vaihda palveluntarjoajaa, jos hinta on liian kova – levytila on ainoa järkiperuste hinnalle, ei postilaatikoiden määrä. Samalla voit tilata omalla domainnimelläsi toimivan lähettävän sähköpostin, eli SMTP-palvelimen. Periaatteessa senkään ei pitäisi maksaa ylimääräistä, mutta muutamia euroja vuodessa siitäkin voi maksaa. Oman SMTP-palvelimen hyöty on siinä, ettei sinun tarvitse tietää matkustaessasi, mikä on kulloisenkin langattoman verkon lähettävän palvelimen osoite  vaan voit lähetellä läppäriltäsi tai älylaitteeltasi sähköposteja riippumatta siitä, missä olet, ilman kalliita ulkomaan mobiilidatamaksuja (kunhan olet kytkettynä langattomaan verkkoon).

Tarvittaessa kannattaa pyytää tutun tekniikkavelhon apua sähköpostilaatikoittesi asetusten määrittämiseen, jos POP, IMAP, SMPT, SSL, TSL, portit sun muut termit alkavat ahistaa. Muista kuitenkin, että jos pyydät apua henkilöltä, joka tekee tämänkaltaista hommaa työkseen, ettet sinäkään omaa työtäsi ilmaiseksi tee – tarjoa vähintään kahvia tai kaljaa 😉

Mitkä tunnukset sivustonikkari tarvitsee?

Jos sinulla on jo ennestään sivusto ja löydät kaikki tunnukset (tai olet tilannut ne uudestaan) ja sivustonikkarisi kyselee tunnareita, tarkoittaa hän seuraavanlaista settiä:

FTP-tunnukset

 • ftp-palvelimen osoite
 • käyttäjätunnus
 • salasana

Tietokannan (MySQL) tunnukset

 • tietokannan nimi
 • käyttäjätunnus
 • salasana
 • tietokantapalvelimen osoite

Jos näitä ei millään löydy, mutta sinulla on tunnukset cpanel/control panel/hallintapaneeliin, pitäisi osaavan tekniikkavelhon pystyä niidenkin avulla kaivamaan ylllä olevat tiedot. Nyt pitäisi kaiken olla valmiina ja siirrytään ehkä kaikkein helpoimpaan hommaan, eli WordPressin asennukseen!


WordPressin asentaminenmuokattu: 30.1.2016

Tämä on yksinkertainen, ei-tekniselle ihmiselle tarkoitettu ohje, jonka avulla homman pitäisi toimia varmasti. Jos lopputuloksena ei olekaan onnistuminen, voi kyseessä olla joku enemmän teknistä osaamista vaativa juttu.

Mitä tarvitaan

 1. Tietokone ja nopeahko internet-yhteys.
 2. FTP-ohjelma (Windowsille suosittelen WinSCP:tä, Macille Cyberduck:ia, Linuxille esim. CrossFTP)
 3. Käsitys siitä, mikä on kiintolevy, kansio/hakemisto ja tiedostot ja mistä nämä koneeltasi löytyvät 😉
 4. Ymmärrys siitä, mitä tarkoittaa Zip-paketti 😉
 5. Edellisessä artikkelissa mainitut FTP- ja MySQL -tunnukset
 6. Uusin WordPress-versio
 7. Tieto siitä, mikä kansio on www-juurikansio (http-root, tms.) palvelimellasi (tämä tieto löytyy hosting-palveluntarjoajan toimittamista ohjeista tai tilausvahvistuksestasi)
 8. Jonkin verran aikaa ja kärsivällisyyttä (kumpaakaan ei tarvita kovin paljon)

Uusimman WordPress-version lataaminen, purkaminen ja siirtäminen FTP:llä

 1. Siirry osoitteeseen fi.wordpress.org ja lataa etusivun sinisestä linkistä uusin versio omalle koneellesi (tässä kohtaa pitää tietää, mihin ladatut tiedostot tallentuvat, ota siis selvää siitä, ennen kuin lataat). WordPress on pakattu Zip-paketiksi.
 2. Avaa tietokoneellasi se kansio, johon ladatut tiedostot tallentuvat, etsi Zip-paketti ja pura se (omaan kansioonsa)
 3. Avaa FTP-ohjelma, anna ftp-palvelimen osoite, käyttäjätunnus ja salasana.
 4. Etsi FTP-ohjelmassa se kansio, johon purit WordPress Zip-paketin, sekä palvelimen www-juurikansio
 5. Kopioi kaikki tiedostot ja kansiot omalta koneeltasi www-juurikansioon (kts. kuva) Tämä voi kestää jonkin aikaa, riippuen internet-yhteytesi nopeudesta. Jos yhteys pätkii ja siirto ei onnistu, voit yrittää kopioida kansio kerrallaan.
  ftp
 6. Kun kaikki tiedostot on kopioitu, avaa ftp-ohjelmassa palvelimen www-juurikansio, jonka sisällön pitäisi nyt näyttää täysin samalta kuin ylläolevan kuvan vasen sarake.
 7. Avaa internetselain ja kirjoita osoiteriville oma domain-osoitteesi (jos domainia ei vielä löydy, kilauta kaverille, joka opettaa sinua käyttämään HOSTS-tiedostoa)

Kuuluisa viiden minuutin asennus

 1. Jos kohdat 1-6 onnistuivat aukeaa eteesi alla olevan kaltainen WordPressin asennussivu. Anna pyydetyt tiedot ja painele pyydettyjä nappuloita ja olet valmis!
  wpasennus
  Onneksi olkoon 😀Jos näet sen sijaan virheilmoituksen, kilauta kaverille, kopioi saamasi virheilmoitus Googleen tai etsi vastausta WordPressin suomenkieliseltä forumilta

Seuraavaksi päästään tutustumaan teemoihin ja vimpaimiin, sekä tarvittaviin lisäosiin, että sivustosi olisi upea, tietoturvallinen ja näkyisi hyvin hakukoneissa.

 


Kirjautuminen ja Ohjausnäkymämuokattu: 3.5.2016

WordPressin vakiokirjautuminen

Kaikki WordPressissä tapahtuva sisällönmuokkaus ja -tuotanto tapahtuu internet-selaimen kautta. Yksi etu tässä mallissa on se, että et tarvitse omaa konettasi vaan voit tehdä blogipäivityksen, julkaista uutisen tai korjata virheen sivuillasi miltä tahansa tietokoneelta tai jopa mobiililaitteelta. Jos et ole asentanut -, tai sivustonikkarisi ei ole asentanut erillistä tietoturvalisäosaa, joka muuttaa kirjautumissivun osoitteen, kirjaudutaan WordPressin ohjausnäkymään osoitteessa sinundomainnimesi.com/wp-admin Tässä tapauksessa kirjautumissivu näyttää jotakuinkin tältä:

kirjautuminen

Annat vain yksinkertaisesti salasanasi ja käyttäjätunnuksesi, jotka joko määritit edellisessä vaiheessa tai olet saanut sähköpostilla ja/tai tekstiviestillä ja homma on sillä selvä.

Mukautettu kirjautuminen

Jos sivustollesi on asennettu joku lukuisista saatavilla olevista tietoturvalisäosista, kirjautumisikkunasi osoite voi olla joku aivan muu ja olet joko määrittänyt sen itse lisäosan asetuksissa tai sivustonikkarisi on määrittänyt sen sinulle. Tässä tapauksessa osoite löytyy varmaankin joko sähköpostistasi tai tekstiviesteistäsi. Lisäksi teemoilla ja lisäosilla voi muuttaa kirjautumisikkunan ulkonäköä ja lisätä esim. Captcha -kuvatunnisteen tai mahdollistaa sosiaalisen median kautta kirjautumisen. Alla muutamia esimerkkejä siitä, miltä kirjautumisikkuna voi näyttää:

kirjautumisia

Oletusarvoisesti onnistuneen kirjautumisen jälkeen WordPressin Ohjausnäkymä avautuu omalle profiilisivullesi, johon voit täydentää omia tietojasi halutessasi. Jos kyseessä on sivu, jolle kirjoitat vain sinä, ei lisätietojen antaminen ole kovinkaan tärkeää, mutta jotkin SEO-optimointilisäosat voivat käyttää näitä tietoja ja lisäksi teemasi voi näyttää kirjoittajatietoja artikkeleiden yhteydessä, jolloin on hyvä täyttää ainakin nimi ja nimimerkki ja valita, mikä nimi näytetään sivustolla.

Käyttäjäroolit

WordPressissa käyttäjäryhmille voidaan antaa erilaisia käyttöoikeuksia käyttäjäroolien avulla. Jos sinä ole sivustosi ainoa käyttäjä, on roolisi pääkäyttäjä ja sinulla on oikeus tehdäs sivustolla mitä tahansa. Jossain tapauksissa sivustonikkari on voinut antaa sinulle esimerkiksi vain Kirjoittaja-roolin, jolloin sekä sivuston muokkausmahdollisuutesi, että mahdollisuutesi rikkoa jotain vahingossa, ovat huomattavasti rajoitetut 😉 Jos et ole ostanut hallinointipalvelua sivustollesi tarvitset ehdottomasti pääkäyttäjätunnukset. Olet voinut myös saada erikseen esimerkiksi kirjoittaja- ja pääkäyttäjätunnukset. Jos haluat tutustua kaikkiin tässä artikkelisarjassa esiteltyihin ominaisuuksiin, kirjaudu sivustollesi pääkäyttäjätunnuksin. Pelkkään kirjoittamiseen ja omien artikkeliesi muokkaamiseen riittää myös kirjoittaja-rooli. Oman roolisi näet profiilisivullasi.

WordPressin vakiokäyttäjäroolit

 • Pääkäyttäjä – ei rajoituksia
 • Päätoimittaja – voi lisätä, poistaa ja muokata artikkeleita ja sivuja ja ladata mediaa, sekä muokata niihin liittyviä ominaisuuksia, kuten kategorioita ja avainsanoja
 • Kirjoittaja – voi lisätä ja julkaista uuden artikkelin ja muokata omia artikkeleitaan, sekä ladata mediaa
 • Avustaja – ei julkaisu- tai medianlatausoikeuksia, mutta voi kirjoittaa ja lisätä uuden artikkelin ja muokata sitä luonnostilassa
 • Tilaaja – vain lukuoikeudet sivulle tuotettuun sisältöön, voi muokata omia profiilitietojaan

Sivut, Artikkelit, Kategoriat ja Avainsanat

Sivut

Sivut ovat tavallaan staattisia sivustosi osia. Sanon ”tavallaan” siksi, että sivu voidaan määrittää esimerkiksi näyttämään satunnaisia kuvia mediagalleriasta tai jonkin tietyn kategorian artikkeleita. Esimerkiksi sivustonikkari.fi -sivustolla, jota nyt luet, on määritetty sivu WordPress kansantajuisesti ja helposti! näyttämään kaikki kategorian WordPress artikkelit kirjoitusjärjestyksessä. Tämä on toteutettu niin, että teemaan on määritetty erikseen sivupohja tätä varten ja WordPress kansantajuisesti ja helposti!-sivu käyttää tätä sivupohjaa. Tällä tavoin näppärä sivustonikkari voi saada aikaiseksi hyvin monenlaista dynaamista sisältöä. Perehdymme sivujen tuottamiseen yksityiskohtaisesti myöhemmin.

Sivuja muokataan ja luodaan Ohjausnäkymän kohdassa Sivut tai sivun ylälaidan hallintavalikon plussakuvakkeesta.

Artikkelit

Artikkeli on WordPressin sisällöntuotannon kulmakivi. Pohjimmiltaan kaikki WordPressissä julkaiseminen tapahtuu kirjoittamalla artikkeli. Artikkeli voi olla blogipäivitys, uutinen tai mikä tahansa julkaisu. Teema tai lisäosa voi määrittää erikoisartikkelityyppejä, esimerkiksi lomakkeita, kalenterimerkintöjä, tapahtumia, verkkokaupan tuotteita, valokuvia, videoita tai lähes mitä tahansa! Teemassa voidaan määrittää tietyn kategorian artikkeleille erikoistoimintoja ja artikkeleille voidaan määrittää teeman tai lisäosan kautta lisäkenttiä, joiden avulla syntyy lähes rajaton mahdollisuus lisätoiminnallisuuksille. Perehdymme artikkelien kirjoittamiseen ja julkaisemisen yksityiskohtaisesti myöhemmin.

Artikkeleita luodaan ja muokataan Ohjausnäkymän kohdassa Artikkelit tai sivun ylälaidan hallintavalikon plussakuvakkeesta.

Kategoriat

Kategoriat ovat artikkeleille annettuja määritteitä, joiden avulla artikkelin ulkoasua, paikkaa sivustolla tai muita ominaisuuksia voidaan mukauttaa teeman tai lisäosan määrittämällä tavalla. Esimerkiksi kategoriassa uutinen julkaistu artikkeli näytetään sivuston oikeassa palkissa, kuten sivustolla taps.fi. Eri kategorian artikkelit voidaan näyttää etusivun lisäksi myös alasivuilla, kuten Purjeen Viemää -blogissa tai kuten sivulla Base Catering, näytetään kategorian referenssi artikkelit näytetään myös sivulla Referenssit, jossa niiden ulkoasu ja toiminnallisuus on täysin erilainen kuin blogisivulla. Samalla artikkelilla voi olla useita kategorioita. Yksinkertaisimmillaan kategoriat helpoittavat artikkelien hallintaa. WordPress myös luo automaattisesti kategoriasivun, jolla näytetään kaikki saman kategorian artikkelit. Kategorioilla voi olla myös hierarkia eli taksonomia, jonka mukaan niitä voidaan luokitella hyvinkin yksityiskohtaisesti.

Kategorioita voi luoda joko Ohjausnäkymän kohdassa Artikkelit/Kategoriat tai yksinkertaisemmin, artikkelin kirjoitusvaiheessa Kategoriat-laatikon Lisää uusi kategoriavalinnalla

Avainsanat

Avainsana (tag) on artikkelin lisätieto, jolla voidaan laajentaa artikkelien lajittelua. Nykyään avainsanat ovat hyvin tärkeitä hakukoneoptimoinnin kannalta ja lisäksi ne auttavat sivuston käyttäjiä löytämään saman aihepiirin artikkelit. WordPress luo jokaiselle avainsanalle automaattisesti sivun, samoin kuin kategorioille, mutta avainsanoja ei voi määritellä hierarkisesti, kuten kategorioita. Yksi yleisimmistä avainasanojen käyttötavoista on avainsanapilvi jollaisen näet tämänkin sivun oikeassa laidassa.

Avainsanoja luodaan artikkelin kirjoitusvaiheessa Avainsanat-laatikkoon kirjoittamalla pilkulla eroteltu lista termejä.

Media

Mediakirjasto on se paikka, johon kaikki lataamasi kuvat, videot ja esimerkiksi pdf-tiedostot keräytyvät. Mediaa voi lisätä ja muokata joko Ohjausnäkymän kohdassa Media tai yksinkertaisesti lisäämällä kuvan artikkelin tai sivun kirjoittamisvaiheessa. WordPress luo automaattisesti jokaisesta ladatusta kuvatiedostosta kolme erikokoista kuvaa, joiden koot voit määritellä kohdassa Asetukset/Media. Perehdymme mediaan ja näihin asetuksiin lisää myöhemmin.

Kommentit

Jokaisen sivun ja artikkelin kohdalla voit päättää näytetäänkö kommentointikenttä. Lisäksi Asetuksissa voit määrittää koko sivuston laajuisesti onko kommentointi sallittu ja pitääkö kommentoijan olla esimerkiksi kirjautunut sivustolle. Kommenttien ulkoasua ja esimerkiksi sosiaalisen median integrointi kommenttikenttään voidaan määrittää teeman tai lisäosien avulla. Sivun pääkäyttäjänä voit myös määrittää näytetäänkä kommentit vasta hyväksyntäsi jälkeen ja saatko sähköposti-ilmoituksia kommenteista. Perehdymme lisää kommentointiin myöhemmin.

Asetukset

ohajusnäkymä2

Asetuksissa voit määritellä useita WordPressin toimintaan liittyviä asetuksia. Yksi tärkeimpiä hakukoneoptimoinnin kannalta on osoiterakenne, joka kannattaa valita selväkieliseksi ja yksitasoiseksi. Vakioasetusten lisäksi useat lisäosat ja teemat lisäävät omia asetuksiaan Asetukset-valikkoon.

 


Ulkoasun muokkaaminen ja lisäosien asentaminenmuokattu: 4.6.2016

Teemat, Lisäosat, Vimpaimet ja Valikot

Teemat

Sivustosi ulkoasua määrittää etupäässä Teemaksi kutsuttu kokoelma väri-, kirjasin-, asemointi- ja toiminnallisuusmäärittelyjä. Teema määrittelee, miltä tuottamasi sisältö näyttää sivustollasi vieraileville. Sivuston teema voidaan myös vaihtaa ilman, että sisältö katoaa, mutta jos jossain teemassa on määritelty vaikkapa erilainen näkymä jollekin artikkelikategorialle, ei tätä samaa näkymää todennäköisesti ole jossain toisessa teemassa. Teemaa vaihtamalla ei kuitenkaan voi menettää tuotettua sisältöä, vaan se on tallessa tietokannassa.

Teemat asennetaan ja vaihdetaan Ohjausnäkymän kohdasta Ulkoasu/Teemat

Lisäosat

Lisäosa, eli plugin on pieni, tai jopa todella suuri, ohjelmanpätkä, joka asennetaan WordPress-asennuksesi päälle. Lisäosalla voi tuoda WordPressiin lisäominaisuuden, kuten esimerkiksi erilaisen artikkelien muokkausnäkymän, automaattiset varmuuskopiot tai tietoturvaparannuksia tai lisäosan avulla voidaan yhdistää sivusto ulkopuolisiin palveluihin, kuten Twitteriin, Flickeriin, Facebookiin tms. Tai lisäosalla voidaan muokata sivuston ulkoasua lisäämällä vaikka pop-up ikkunoita, lomakkeita, kyselyitä ja vaikka mitä! Lisäosia voit myös tilata osaavalta sivustonikkarilta juuri sinun tarpeisiisi, mutta valmiiden maksuttomien lisäosien määrä on valtava ja niistä löytyy useimpiin tarkoituksiin valmis toteutus – maksutta.

Lisäosat asennetaan ja poistetaan Ohjausnäkymän kohdasta Lisäosat, niiden asetuksia säädetään joko Ohjausnäkymän kohdasta Asetukset tai lisäosan mukana asentuvasta, lisäosan omasta Ohjausnäkymän kohdasta.

Vimpaimet

Vimpain, eli widget on toiminnallinen osa, joka voidaan lisätä joko sivupalkkiin, otsikkoalueelle, alatunnisteeseen tai tekstin sekaan. WorPressin mukana tulee useita valmiita vimpaimia, kuten sivupalkkiin sijoitettavat Hakutoiminto, Arkisto tai Avainsanapilvi. Lisää vimpaimia saa asentamalla esimerkiksi lisäosien mukana. Myös useiden teemojen mukana tulee omia vimpaimia.

Vimpaimia otetaan käyttöön Ohjausnäkymän kohdassa Ulkoasu/Vimpaimet, jossa vimpaimia voi vetää ja pudottaa sivuston eri kohtiin. Kaikki teemat eivät tue vimpaimia lainkaan, jolloin Ulkoasu-valikossa ei ole Vimpaimet-valintaa.

Valikot

Valikko on sivustolla näkyvä navigointiosio, jonka avulla käyttäjä siirtyy eri sivujen välillä. Teemasta riippuen valikoita voi olla useita ja jotkut teemat eivät tue valikoita lainkaan. Pääkäyttäjä voi määrittää lisätäänkö kaikki uudet sivut automaattisesti valikkoon vai onko valikko staattinen.

Valikkoja muokataan Ohjausnäkymän kohdassa Ulkoasu/Valikot.

Teeman valinta

Jos olet tilannut sinua varten rakennetun tai – mukautetun teeman sivustonikkariltasi, mainostoimistoltasi tai muulta WordPress-teemoja toteuttavalta taholta, voit siirtyä kohtaan, jossa käsitellään artikkelien kirjoittamista. Samoin, jos et halua tässä vaiheessa säätää ulkoasua, hyppää tämän kappaleen yli.  Muussa tapauksessa valitaan seuraavaksi sivustosi ulkoasu, eli Teema. Valitse aluksi Ohjausnäkymän vasemman laidan valikosta kohta Ulkoasu/Teemat:

ohajusnäkymä1

Avautuvalta sivulta valitse ylälaidasta Lisää uusi tai klikkaa todella isoa plussaa asennettujen teemojen esikatselukuvien perässä. Nyt aukeaa teemojen selailusivu, jonka haku- ja lajittelutoimintojen avulla voit selailla WordPressin teemakatalogin tuhansia teemoja. Teemoja voi esikatsella ja niistä saa lisätietoja niiden esikatselukuvaa klikkaamalla. Monessa teemassa on lisäominaisuuksia ja ne on voitu suunnitella tiettyyn käyttöön, kuten valokuvaajille, bloggareille, verkkokaupoille, kivijalkamyymälöille ja niin edespäin. Kaikki katalogista löytyvät teemat ovat maksuttomia, mutta monessa niissä on myös lisämaksullisia toimintoja tai maksullinen versio. Todennäköisesti tulet pärjäämään maksuttomalla teemalla ja maksuttomilla lisäosilla.

On olemassa myös maksullisia teemoja, joita löydät googlettamalla. Nämä toimitetaan yleensä paketoituina ja ne asennetaan teemojen selailusivun Lataa teema-painikkeella. Ostamasi teeman tekijä tukee sinua teeman asennuksessa ja käytössä.

Yksi tärkein ominaisuus teemalla on responsiivisuus, eli sivuston on näytettävä hyvältä sekä mobiililaitteilla, että isoilla näytöillä. Lisäosilla voi parantaa responsiivisuutta jonkin verran, mutta taikoja niillä ei voi tehdä eli mobiilivalmius on oltava sisäänrakennettuna teemaan. Suurin osa teemantekijöistä onneksi huomioi tämän.

Suositellut lisäosat

Tässä listatut lisäosat ovat kaikki maksuttomia. Joihinkin niistä on saatavilla myös maksullisia lisäpalveluja, mutta en ole huomannut itseni tai asiakkaitteni tarvitsevan niitä. Suurin hyöty maksullisista lisäpalveluista on yleensä laaja tuki, eli saat nopeasti vastaukset kysymyksiisi. Tosin harva lisäosan tekijä on Suomesta, eli reaaliaikaiset tukipalvelut voit saada edullisemmin tutulta sivustonikkarilta tuntiveloitteisesti. Kirjoittajalla ei ole mitään sidoksia alla lueteltuihin lisäosiin, olen havainnut nämä hyviksi käytännössä. Jos tiedät, että jossain näistä on jotain ongelmia tai sinulla on parempi vaihtoehto, kerro se kommenteissa.

Olen ryhmitellyt suosittelemani lisäosat käyttötarkoituksen mukaan joko tietoturva-, hakukoneoptimointi-, käytettävyys- tai ulkoasu-alaotsikon alle. Olen käyttänyt lisäosista niitä nimiä, joilla ne löytyvät parhaiten WordPressin lisäosat-katalogista.

Jetpack

Jetpack on WordPressin tuottama, erittäin laaja kokoelma lisäosia, jotka integroituvat saumattomasti WordPressiin ja tuovat monia käteviä ominaisuuksia sekä tietoturvaan, käytettävyyteen, että ulkoasuun. Mainitsen tässä vain muutaman, omasta mielestäni näppärän ominaisuuden. Saadaksesi täyden hyödyn Jetpackistä tarvitset maksuttoman tilin WordPress.com -palveluun. Tämän voit luoda asennuksen yhteydessä. Alla olevassa luettelossa Jetpackin mukana tulevat lisäosat on merkitty (Jetpack)-tunnisteella, eri niitä ei voi, eikä tarvitse asentaa erikseen.

 ○ Tietoturva

UpdraftPlus – Backup/Restore

Tekee ajastetut varmuuskopiot kaikesta sivustosi sisällöstä, teemoista, lisäosista jne. Voidaan määrittää tallentamaan varmuuskopio suoraan esim. Google Driveen, DropBoxiin jne. Todella hyödyllinen lisäosa, jonka puuttumisen huomaat vasta kun se on jo liian myöhäistä!

WordFence Security

Ehkä suosituin ja laajin tietoturvalisäosa WordPressille. Kannattaa ehdottomasti asentaa heti. Sisältää paljon ominaisuuksia, mutta vakioasetuksetkin auttavat sivustosi suojaamisessa. Tarjoaa myös sähköposti-ilmoitukset sivustosi tietoturvatilanteesta.

Captcha (BestWebSoft)

Lisää yksinkertaisen laskutoimituksen kirjautumisikkunaan, kommenttiosioon ja lomakkeisiin. Estää tehokkaasti ns. bottien pääsyn sivustollesi. Lokalisoitu suomeksi.

captcha

Limit Login attempts

Erittäin hyödyllinen lisäosa, joka rajoittaa kirjautumisyritykset kolmeen väärään käyttäjätunnus/salasana -yhdistelmään, jonka jälkeen blokkaa yrittäjän IP-osoitteen ensin joksikin aikaa ja jos yrittäminen jatkuu, lopullisesti.

Protect (Jetpack)

Protect on pilvipalvelupohjainen Brute Force, eli väsytys- tai pakotusmenetelmään perustuvien hyökkäysten estolisäosa, joka kannattaa ehdottomasti kytkeä päälle. Jetpackin asennuksen jälkeen se täytyy erikseen käydä aktivoimassa Ohjausnäkymän kohdassa Jetpack/Asetukset/Protect – Aseta

 ○ Hakukoneoptimointi (SEO)

On olemassa monia, kaikki mahdolliset SEO-optimointipalvelut yhdistävää lisäosaa. Itse olen sitä mieltä, että mikään niistä ei tarjoa täydellistä kokonaisuutta ja moni niistä on lisäksi kovin raskas ja vaikekäyttöinen aloittelijalle. Nämä mainitsemani toimivat suoraan asennuksen jälkeen ilman lisäsäätöä. Jos haluat kokonaisvaltaisen ratkaisun, suosittelen tutustumaan Yoast:iin. Yksikään kokeilemani SEO-optimointilisäosa ei esimerkiksi tarjonnut mahdollisuutta lisätä artikkelin avainsanoja html-metadatakenttiin ja pelkästään sitä varten luotua lisäosaa ei ollut, joten eri SEO-lisäosat olivat konfliktissa keskenään tai aiheuttivat hakukone- ja sosiaalisen median tulosten huonontumista luomalla päällekkäisiä merkintöjä html-koodiin. Olen lisännyt avainsanageneraattorin itse käyttämääni teemaan ja julkaisen sen lisäosana piakkoin. Tämän lisäksi sivusto kannattaa käydä lisäämässä ainakin Googlen ja Bingin hakemistoihin manuaalisesti ja tehdä muutama muukin jippo, mutta niistä erikseen toisessa artikkelissa 😉

Sharing/Publicize (Jetpack)

Niputan nämä kaksi lisäosaa yhteen, koska niitä hallitaan samasta Jetpackin asetusikkunasta. Publicize liitetään sometileihisi, jonka jälkeen kirjoittamasi artikkelit julkaistaan myös sosiaalisessa mediassa. Sharingin avulla lisäät sivuille ja artikkeleihin jakonappulat, jolla lukijasi voivat jakaa sisältösi somessa. Asennuksen jälkeen kirjaudu kaikkiin käyttämiisi sosiaalisiin medioihin ja käy yhdistämässä ne WordPressiin Ohjausnäkymän kohdassa Jetpack/Asetukset – Sharing
Vinkki: Julkaise-nappulan yläpuolella löytyy Edit Details -linkki, jota klikkaamalla voit muokata sosiaalisessa mediassa jaettavan viestin.

sharing

Facebook Open Graph, Google+ and Twitter Card Tags

Sosiaalisessa mediassa ja hakukoneiden tuloksissa käytetään sivuston html-koodin lisättäviä ns. metadata-kenttiä, joiden avulla muodostuvat automaattisesti ne tyylikkäät laatikot esim. Facebookissa, kun kirjoitat tai kopioit internet osoitteen. Tämän lisäosan avulla valitaan joko artikkelikuva, sivun/artikkelin sisällön ensimmäinen kuva, sivustollesi määritetty oletuskuva tai artikkelikohtaisesti erikseen määritetty kuva näkymään näissä laatikoissa.

og

Enhanced distribution (Jetpack)

Lisäosa, jonka avulla jokainen julkaisusi linkitetään WordPressin toimesta hakukoneisiin ilman mitään sen kummempia asetuksia. Kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön.

Google Analytics Dashboard

Google Analytics on internetissä julkaisijan parhaita työkaluja. Tämä lisäosa asentaa Ohjausnäkymän pääsivulle vimpaimen, josta näkyvät käyttäjätilastosi. Vaatii maksuttoman Google Analytics -tilin.

gadwp

Site Stats (Jetpack)

WordPressin vastine Google Analyticsille. Antaa hieman erinäköisiä tuloksia ja siksi kannattaa asentaa molemmat.

wpanal

 ○ Käytettävyys

Safe Attachment Names

Tämä on todella tärkeä lisäosa. iOS-laitteiden Safari-selain ei osaa käsitellä tiedostonimiä, joissa on laajennetun merkistön kirjaimia. Eli jos olet esimerkiksi valinnut sivun tai artikkelin artikkelikuvaksi otoksen, jonka nimi on Öinen kyläily Lieviössä.jpg ei suurin osa iPhoneista ja iPadeista pysty avaamaan sitä ja pahimmassa tapauksessa koko sivun avaaminen epäonnistuu. Asentamalla tämän lisäosan, tämäkin huoli poistuu.

Automaattinen päivitys (Jetpack)

Jetpackin osa, jonka käyttöön ottamalla päivittyvät sekä WordPress-ohjelmisto, että lisäosat automaattisesti. Saat halutessasi sähköposti-ilmoitukset päivityksestä.

Imsanity

Erittäin kätevä lisäosa, joka automaattisesti pienentää valtavankokoiset järkkärikuvat nopeammin latautuviksi versioiksi. Säästää myös palvelintilaa, koska voit asettaa sen poistamaan alkuperäisen jättikuvan latauksen jälkeen.

Photon (Jetpack)

Photon käyttää WordPressin pilvipalvelua nopeuttamaan kuvien latautumista sivustollasi.

Monitor (Jetpack)

Näppärä lisäosa, joka valvoo sivustosi tavoitettavuutta. Jos sivusi on alhaalla jonkin vian vuoksi, saat sähköposti-ilmoituksen ja voit joko ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin tai huutaa sivustonikkarin apuun 😉

WP Total Cache

Tekee sivuista staattiset html-versiot, jonka ansiosta sivustosi latautuu nopeammin. Jos käyttämäsi palvelin on todella vikkelä, ei tästä välttämättä ole suurta etua, mutta useimmissa tapauksissa välimuistin käyttäminen voi nopeuttaa latausaikaa paljonkin.

 ○ Ulkoasu

WP Lightbox 2

Lisää ominaisuuden, jolla sivustollasi näkyvät kuvat avautuvat klikkaamalla suuremmiksi esikatselunäkymään sivun ”päälle”. Hyödyllinen lisäominaisuus jos käytät paljon pienoiskuvia. Huom: Vain kuvat, joille on määritetty linkki ovat klikattavissa.

Comments (Jetpack)

Lisää kommenttikenttään mahdollisuuden kirjautua WordPress.com, Twitter, Facebook tai Google+ tilillä ja muuttaa kommenttikentän ulkoasua modernimmaksi (riippuen teemasta). Lisää huomattavasti sivuston kommentteja, jos kommentointi on käytössä.

kommentit

Font Emoticons

Muuttaa kirjoitetut hymiöt, kuten ;-) :-) :beer: yms.mukavamman näköisiksi versioiksi 😉 🙂 :beer:

Ninja Forms

Mielestäni paras maksuton lisäosa lomakkeiden luontiin. Sisältää vedä  ja pudota -käyttöliittymän, vastaussähköpostien muokkauksen ja lomaketietojen tallentamisen WordPressin tietokantaan.

 

 

 


Sosiaaliseen mediaan linkittäminenmuokattu: 6.2.2016

Tässä artikkelissa oletetaan, että olet asentanut kohdassa Ulkoasun muokkaaminen ja lisäosien asentaminen mainitun JetPack-lisäosan ja linkittänyt sen WordPress.com -tiliisi. Jos et ole suorittanut linkittämistä, näet todennäköisesti seuraavanlaisen ilmoituksen Ohjausnäkymäsi yläosassa:

jetpack1

Jos näet ylläolevan ilmoituksen, klikkaa ”Yhdistä WordPress.com:iin -nappulaa ja toimi ohjeiden mukaan. JetPack käyttää WordPress.com:in palveluita isoon osaan toiminnallisuudestaan ja linkittäminen kannattaa ehdottomasti tehdä.

Huom! Sekä julkaiseminen, että jakaminen määritetään samassa näkymässä, joka aukeaa molempien toimintojen Asetukset-valinnalla.

Automaattinen julkaiseminen

Ensin valitaaan Ohjausnäkymässä Jetpack/Asetukset -> Publicize, jonka jälkeen avautuvassa ”mainosruudussa” valitaan Aseta. Tämä jälkeen avautuu asetusnäkymä, jossa voidaan linkittää sivustosi sosiaalisen median tileihisi. Että seuraava vaihe onnistuu, pitäisi sinun olla kirjautuneena samalla selaimella, jolla parhaillaan käytät WordPressiä, niihn palveluihin joihin haluat yhdistää.

publicize

Seuraavaksi klikataan niiden palveluiden ”Verkostoidu”-nappulaa, joihin haluat liittää. Facebookin kohdalla voit lisäksi valita, haluatko julkaista omalla sivullasi vai esimerkiksi yrityksen tai yhteisn sivulla. Että tämä valinta on mahdollinen, pitää tällainen Facebook-sivu luonnollisestikin olla jo olemassa ja sinun kirjautuneena Facebookin sen sivun pääkäyttäjätilillä. Esimerkiksi TechWizard ei julkaise minun henkilökohtaisella Facebook-seinälläni, vaan pelkästään TechWizard.fi-Facebook.sivulla. Kavereitani tuskin kiinnostaa työasiani ja jos kiinnostaa, he ovat TechWizard.fi -Facebook-sivun seuraajia (jos meni vaikeaksi, kannattaa kilauttaa tutulle sivutonikkarille 😉 )

Twitterin ja Facebookin kohdalla on vielä tehtävä yksi valinta. Jos olet aktiivinen tviittaaja ja olet liittänyt Twitter-tilisi Facebookiin niin, että kaikki tviittisi menevät myös Facebook-sivullesi, ei välttämättä kannata valita tässä kohtaaa julkaisemista Facebookiin, koska silloin jokaisesta WordPress-artikkelista tulee kaksi samannäköistä tilapäivitystä Facebookiin  – toinen suoraan WordPressistä ja toinen Twitterin kautta.

Jokaisen sometilin liittämisen yhteydessä voit lisäksi valita käytetäänkö tätä yhteyttä kaikille sivuston kirjoittajille. Se tarkoittaa sitä, että myös muiden kirjoittamat artikkelit julkaistaan sosiaalisessa mediassa automaattisesti. Tämä on hyödyllinen asetus, jos kyseessä on yrityksen tai yhdistyksen sivu, jolla on useita kirjoittajia. Jos olet ainoa julkaisija sivustolla, ei tällä asetuksella ole mitään merkitystä.

Julkaisu- ja jakamisasetukset tehdään samassa näkymässä, joten seuraavaksi vieritettän sivua hieman alaspäin ja asetetaan jakopainikkeiden näkyminen.

Jakopainikkeet

Jakopainikkeet, eli jakamisnappulat ovat hyvin tärkeitä sosiaalisen median työkaluja. Niiden avulla sivustolla vierailevat voivat jakaa hengentuotteitasi omille verkostoilleen. Tämä lisää kävijöitä ja saa aikaan sivustollesi osoittavia linkkejä, jotka ovat hyödyllisiä SEO-optimoinnin kannalta. Jos asetussivu ei vielä ole auki, löytyvät jakamisen asetukset valitsemalla Jetpack/Asetukset/Sharing ja valitsemalla ”mainosikkunassa” Aseta-nappula. Avautuva sivu on täysin sama kuin edellisessä ”Julkaisu/publicize”-osiossa, mutta jakamisasetukset löytyvät sivun alaosasta.

sharing1

Kun raahaat ylläolevan kuvan mukaisesti ylimmästä nappularivistä (Saatavilla olevat palvelut) nappulan alempaan (Sallitut palvelut), muuttu esikatselunäkymä niiden alla. Sallittuja palveluja voi myös piilottaa ”Jaa”-kuvakkeen alle vetämällä ne Sallitut palvelut – kohdassa oikean reunan laatikkoon.

Esikatselun alla valitaan painikkeen tyyli, mitä nappuloiden päällä lukee ja missä niitä näytetään, Twitter Site Tag on sinun tai edustamasi yhteisön Twitter-tilin nimi, ilman @-merkkiä.

Kun nämä asetukset on tehty ja jos olet käynyt läpi kaikki aikaisemmat osiot, pitäisi sivustosi olla nyt iskuvalmiina myös sosiaalisen median suhteen. Enää ei puutu kuin sisältö ja siihen pureudummekin seuraavaksi 🙂


Sisällöntuotanto eli kirjoittaminenmuokattu: 14.8.2016

Sivujen ja artikkelien ero

Sivujen ja artikkelien pääasialliset erot on selvitetty osiossa Kirjautuminen ja Ohjausnäkymä. Lyhyesti: Sivut ovat navigointipalkista löytyviä, staattisempia kokonaisuuksia ja artikkelit ovat esimerkiksi blogipäivityksiä, uutisia tai mitä tahansa julkaistavaa sisältöä. Esimerkiksi sisältönikkari.fi -sivulla oleva WordPress Helposti –sivu näyttää kaikki WordPress-kategorian artikkelit. Oletusasetuksena kaikki luodut sivut yleensä tallentuvat sivuston navigointivalikkoon ja artikkelit näkyvät sivulla, joka on sivuston asetuksissa määritetty ”julkaisujen sivuksi” – oletuksena etusivu.

Sekä sivujen, että artikkelien luominen ja editointi tapahtuu samassa käyttöliittymässä, ainoat käytännön erot ovat siinä, että sivuille voi valita sivupohjan ja artikkeleille voi valita kategorian ja antaa avainasanoja. Lisäksi teemassa voi olla lisätoimintoja, kuten artikkelimuotoja, joiden mukaan artikkelin visuaalinen olemus ja paikka sivustolla määräytyy. Lisäksi yleisesti sivun luomisesta ei lähde esim. Jetpack-lisäosan kautta julkaisua sosiaaliseen mediaan, mutta artikkelin luomisesta lähtee. Seuraavaksi käymme läpi perusasiat WordPressin tekstieditorista ja kaikki kuvatut toiminnot koskevat sekä sivujen, että artikkelien tuottamista.

Uuden tekstin luominen tai vanhan muokkaaminen

Sivuja artikkeleita pääsee muokkaamaan monta eri reittiä käyttäen. Jos teemasi tukee WordPress -palkkia, siitä löytyy uusiplus -painike, josta voi avat editorin suoraan viemällä hiiren sen päälle ja valitsemalla joko artikkelin tai sivun tai voit klikata samassa palkissa näkyvää Muokkaa -painiketta. Tai voit valita Ohjausnäkymän vasemmasta palkista kohdan Artikkelit tai Sivut ja sen alta Lisää Uusi, tai klikata Muokkaa-nappulaa Kaikki artikkelit tai Kaikki Sivut -luettelossa. Lisäksi suurimmassa osassa teemoja näet Muokkaa/Edit -valinnan sivujen ja artikkelien päällä kun selaat sivustoasi kirjautuneena.  Käytit editorin avaamiseeen sitten mitä tahansa yllämainituista menetelmistä, eteesi avautuu yleensä seuraavankaltainen näkymä:

Editori1

Aivan aluksi annetaan artikkelille otsikko. Jos kysessä on sivu, otsikko tulee periaatteessa näkymään myös navigointipalkissa, joten sana tai pari pitäisi riittää. WordPress ei pakota käyttämään yksilöllisiä otsikoita, joten sivustollasi voi olla useita samannimisiä artikkeleita ja sivuja jos et itse pidä huolta siitä, että otsikot ovat uniikkeja.

Seuraavaksi aletaan vain yksinkertaisesti kirjoittaa sisältöä. Jos olet koskaan käyttänyt tekstinkäsittelyohjelmaa, osaat myös tuottaa sisältöä WordPressillä. Kuvassa näkyvä n WordPressin vakioeditori, mutta teeman mukana voi tulla myös muun näköinen versio. Lisäksi teemat ja lisäosat voivat asentaa uusia painikkeita editorin nappulastoon, mutta oletamme nyt, että käytössäsi on vakioeditori.

Graafinen editointitila

Kun editoit tekstiä graafisessa tilassa, eli editorin oikean yläreunan välilehdistä on valittu se, jossa lukee ”Graafinen” 😉 näyttää WordPress sinulle tuotoksesi lähes WYSIWYG-tilassa, eli melkein-sitä-saa-mitä-tilaa -tilassa. Tämä tarkoittaa sitä, että rivinvaihdot, tekstimuotoilut ja kuvat näkyvät visuaalisessa tilassa ja eri tyylit ja asemoinnit erottaa toisistaan, mutta näkymä ei kuitenkaan vastaa sitä, millaisena se esittäytyy lopullisessa muodossaan sivustolla. Tästä on käyty eri foorumeilla debattia ja mm oma kantani on se, että näin on parempi, koska sisällöntuottaja voi keskittyä sisältöön ja teeman tehtävänä on luoda visuaalinen ilme. Lisäksi teema saatetaan vaihtaa ja kovin tarkasti asemoidut ja säädetyt kuvat ja tekstit voivat mennä sivustolla täysin sekaisin.

Graafisessa editointitilassa tekemäsi rivinvaihdot tulkitaan joko rivinvaihdoiksi tai kappalejaoksi teemasta riippuen ja tekstin muotoilua voi tehdä myös pikanäppäimillä, kuten ctrl/cmd + B (lihavointi)

Muotoiluvalinnat

editbar01

Perustilassaan Graafisen tilan valikkopalkki näyttää tältä, poislukien punaiset numerot, jotka on lisätty jälkikäteen. Suurin osa nappuloista varmastikin näyttää tutulta, mutta tässä lyhyesti niiden toiminnot. Valitse, eli maalaa teksti ensin ja sitten paina haluaamassi muotoilupainiketta:

 1. Tekstin lihavointi lihavoi tai poistaa lihavoinnin valitusta tekstistä (ctrl/cmd + B)
 2. Tekstin kursivointi  (ctrl/cmd + I)
 3. Tekstin yliviivaus
 4. Numeroimaton luettelo
 5. Numeroitu luettelo
 6. Lainaus
 7. Vaakasuora erotinviiva
 8. Tasaa teksti vasemmalle
 9. Keskitä teksti
 10. Tasaa teksti oikealle
 11. Liitä linkki avaa Liitä linkki -dialogin, johon voit kirjoittaa tai liittää internet-linkin (esim: https://www.sivustonikkari.fi) Huom! jos olet kopioinut linkin leikepöydälle, voit vain valita tekstin ja painaa ctrl/cmd + V, WordPress lisää linkin automaattisesti valittuun tekstiin.
 12. Poista linkki poistaa valitusta tekstistä linkin
 13. Lue lisää (more) tätä käytetään jossain teemoissa katkaisemaan teksti ja näyttämään ”Lue lisää” linkki tai nappula.
 14. Oikoluku (ei toimi suomeksi)
 15. Näytä/piilota kaikki työkalut

Viimeistä nappulaa painamalla saat näkyviin toisen rivin valintoja

editbar02

Edellisten lisäksi on nyt käytössäsi seuraavat toiminnot

 1. Tyylin valinta tämän pudotusvalikon avulla voi valita perustyylien, kuten otsikkojen ja kappaletekstin välillä. Se miten nämä esitetään määritetään teemassa
 2. Alleviivaus
 3. Tekstin tasaus molempiin reunoihin
 4. Tekstin väri tällä valinnalla voit muuttaa teemassa valmiiksi määritellyn tekstin värin.
 5. Liitä ilman muotoiluja tämä on tärkeä näppäin. Normaali crtl/cmd+V tuo leikepöydältä kaikki mahdolliset lisämuotoilut mukanaan. Yleensä et halua näitä muotoiluja omaan tekstiisi. Joskus muotoilujen säilyttäminen voi olla toimivakin ratkaisu, WordPress osaa melko hyvin muotoilla automaattisesti Microsoft Wordistä ja verkkosivuilta tuodut tekstit, joissa on käytetty vakiomuotoiluja, mutta aika usein tekstin muotoilut menevät miten sattuu. Silloin kannattaa poistaa teksti (tai kumota toiminto) ja liittää se muotoilemattomana tätä nappulaa käyttämällä.
 6. Poista muotoilut poistaa kaikki valitun tekstin ja kuvien erikoismuotoilut.
 7. Erikoismerkki-painikkeella voit turvallisesti liittää tekstin sekaan erikoisemerkkejä, joita ei löydy näppäimistöstä, esim: ©, ♥, ∇ jne. Näiden pitää myös olla tuettu sivustollesi valitussa fontissa.
 8. Vähennä sisennystä vähentää valitun tekstin sisennystä yhdellä askeleella
 9. Lisää sisennys sisentää valittua tekstiä yhdellä askeleella. Useampi painallus lisää useamman askeleen.
 10. Kumoa (ctrl/cmd + Z) kumoaa edellisen tässä editorissa tekemäsi toiminnon
 11. Tee sittenkin (ctrl/cmd + Y) toistaa kumotun toiminnon
 12. Näytä pikänäppäimet

Tekstimuokkain, eli html-koodin editointitila

Jos et ole perehtynyt html-koodiin, kannattaa käyttää pääasiassa graafista editointitilaa. HTML-koodiin pääset tutustumaan mm. täällä (englanniksi). Periaattessa html-koodissa merkitään elementtejä alku- ja lopputägeillä, joille voidaan antaa lisämääritteitä.

<h2>Toisen tason otsikko</h2>
<h3>Kolmannen tason otsikko</h3>
<p>Kappale tekstiä <strong>tämä on lihavoitu</strong> ja tältä näyttää <em>kursivointi</em> näin lisätään kuva:<img src="https://sivusto.fi/kuva.jpg" /> ja <a href="http://sivusto.org/linkki/tata_tekstia_ei_nayteta_lukijalle">Tämä teksti on linkki</a>.</p>

<span style="color:#333333; font-size:30px>Tähän tekstiin on tehty lisämääritteitä</span>

<br /> rivinvaihto

/&nbsp; katkeamaton sanaväli (non-breaking-space)

<!-- näin tehdään taulukko (sisennykset vain lukemisen helpottamiseksi-->
<table>
  <tbody>
   <tr>
    <td>Solun teksti</td><td>Toisen solun teksti</td>
   </tr>
  </tbody>
</table>

HUOM! WordPress muokkaa koodia automaattisesti aina kun siirryt Teksti- ja Graafinen -välilehtien välillä. yleisesti ottaen kaikki Javascript poistetaan, kuten myös jotkut ei-tuetut html-elementit. Jos olet lisännyt Javascriptiä, tallenna tuotoksesi tekstitilassa, äläkä enää avaa sitä Graafiseen muokkaustilaan!

Joskus, jos tekemiesi muokkausten jälkeen tekstisi näyttää aivan erilaiselta, kuin mitä olisit halunnut, voit vilkaista pystytkö ehkä säätämään sitä tekstitilassa. Jos se, mitä näet Teksti-välilehdellä alkaa pelottaa, vaihda äkkiä takaisin Graafiseen tilaan ja soita osaavalle Sivusto- tai sisältönikkarille 😉

Kuvien, videoiden ja liitetiedostojen lisääminen

Tämä on ehkä WordPressin parhaita ominaisuuksia. Kaikki lisätään yksinkertaisesti klikkaamalla lisaamedia -nappulaa, jonka jälkeen eteen avautuu seuraavanlainen näkymä:

lisaamedia2

Tähän voit pudottaa tiedostosi suoraan tai käyttää ”Valitse tiedostot” -painiketta ja etsiä tiedostot omalta laitteeltasi. Jos kuva on jo aikaisemmin siirretty, se löytyy ”Mediakirjasto” -välilehdeltä. Ensin kuvat ladataan, jonka yhteydessä WordPress luo joka kuvalle automaattisesti kolme eri kokoista versiota: Kuvake, keskikokoinen ja suuri. Jos kuva on valmiiksi pienempi kuin nämä automaattiversiot, niitä ei luoda. Näiden automaattisten versioiden koot määritetään joko teemassa tai kohdassa Asetukset/Media. Jos käytössäsi on esimerkiksi loistava Imsanity -lisäosa, pienennetään alkuperäiset kuvatkin lisäosan asetuksissa valitsemaasi kokoon, eikä sinun tarvitse huolehtia siitä, että esimerkiksi järjestelmäkameralla otettu 20 megatavun kokoinen jättikuva tukkisi kävijöiden internet-kaistan tai sinun palvelintilasi. Liitetiedostojen maksimikoko on määritetty yleensä palveluntarjoajasi toimesta. Jos se on sinulle liian pieni, ota yhteyttä palveluntarjoajaasi tai osaavaan Sivustonikkariin.

Kun kuva on ladattu, tehdään muutama valinta seuraavassa näkymässä:

lisaamedia3

Valinnaiset osat

 1. URL: Kuvan osoite, ei voi muuttaa
 2. Otsikko: Näytetään esimerkiksi kuvagalleriassa tai teemasta riippuen kuvan yhteydessä
 3. Kuvateksti: Näytetään esimerkiksi kuvagalleriassa tai teemasta riippuen kuvan yhteydessä
 4. Vaihtoehtoinen teksti: ns. alt-määrityksen teksti, joka näytetään, jos käyttäjä ei voi tai ei halua nähdä kuvia
 5. Kuvaus: Pidempi kuvausteksti, voidaan näyttää kuvagalleriassa tms.

Pakolliset osat – liitteen esitystapa

 1. Asettelu: (Ei mitään, Oikealle, Vasemmalle, Keskelle) Määrittää kuvan asemoinnin tekstin suhteen.
 2. Linkin kohde: (Mediatiedosto, Liitteen sivu, Ei mitään, Muu URL) Mitä tapahtuu, kun käyttäjä klikkaa kuvaa. Jos olet asentanut Lightbox – lisäosan, se kaappaa ”Mediatiedosto”-linkit kaikille kuville ja ne näytetään sen sijaan LightBox-tyyliin.
 3. Koko (Pienoiskuva, Keskikokoinen, Suuri, Täysikokoinen) Nämä on määritetty joko teemassa tai kohdassa Asetukset/Media

Kun kaikki valinnat on tehty, klikataan ”Lisää tekstiin” -nappulaa ja kuva liitetään tekstieditoriin. Kuvan asettelua ja muita ominaisuuksia voi muuttaa vielä klikkaamalla kuvaa ja valitsemalla kuvanmuokkausriviltä halutun toiminnon.

editimg

Toiminnot ovat (vasemmalta oikealle): Tasaa vasemmalle, Keskitä, Tasaa oikealle, Poista tasaus, Muokkaa ja Poista. Muokkaa-valinta avaa kuvan muokkausikkunan, jossa voit muuttaa sen kaikkia ominaisuuksia. Kuvan kokoa voi yleensä myös muuttaa klikkaamalla sitä kerran ja raahaamalla sen nurkkiin ilmestyviä neliöitä.

HUOM! Kuvien asettelut koskevat vain niiden sijoitusta tekstin suhteen. Näillä valinnoilla et pysty saamaan yleensä aikaiseksi hyvän näköistä kuvagalleriaa, vaan kuvat sijoittuvat aina koko tekstikentän oikeaan tai vasempaan reunaan tai keskelle. Keskitetyn kuvan vasemmalla ja oikealla puolella ei yleensä näytetä mitään. Jos haluat lisätä kuvia ruudukkonäkymässä, käytä Kuvagalleria-valintaa tai kilauta osaavalle Sisältönikkarille, joka auttaa sinua 😉

Kuvagallerian lisääminen

Kuvagalleria on kokoelma kuvia, jotka näytetään joko ruudukkonäkymässä tai esimerkiksi diashowna. WordPressiin voi lisätä monenlaisia gallerioita lisäosien avulla. Peruskuvagalleria lisätään valitsemalla ensin ”Lisää media” -painike ja sen jälkeen valitaan gallerian kuvat, sarakkeiden määrä ja esitysmuoto/koko. Jetpack lisäosan mukana tulee mm. Thumbnail Grid ja Diashow -galleriamuodot, jotka ovat vakioruudukkoa mukavampia. Lisäksi teeman mukana voi tulla erilaisia galleriaesityksiä.

Galleriaa muokataan samalla tavoin kuin yksittäistä kuvaakin, eli valitaan editorissa ensin haluttu galleria  klikkaamalla sitä ja sitten kynäkuvaketta.

Jos teemasi tukee artikkelikuvaa, kannattaa sellainen aina valita. Sitä käytetään yleensä myös SEO-lisäosien kautta sosiaalisessa mediassa julkaisuun ja hakukoneoptimointiin. Artikkelikuva lisätään yleensä kaikken alimpana olevasta laatikosta, joka on osuvasti nimetty otsikolla Artikkelikuva. Nimi on sama, vaikka kirjoittaisitkin sivua, etkä artikkelia.

Videon lisääminen

WordPress tukee suurinta osaa yleisistä videopalveluista hyvin. Siksi videoita ei kannata ladata omalle sivustolle kaistanleveyttä ja palvelintilaa syömään vaan käyttää esimerkiksi Youtubea tai Vimeota. Video lisätään myös ”Lisää Media” -painikkeella ja sen jälkeen valitaan ”URL-osoitteesta” ja kirjoitetaan tai liitetään halutun videon osoite. WordPress näyttää esikatselun, jos videon liittäminen onnistuu. Helpompi tapa on lisätä video vain liittämällä sen osoite suoraan leikepöydältä. Tällöin kannattaa tehdä ensin yksi rivinvaihto ja lisätä videolinkki tyhjän rivin alkuun (ctrl/cmd + V). Jos liittäminen onnistui, WordPress näyttää esikatselukuvan videosta.

Eri videopalveluilla on lisäksi erilaisia tapoja liittää videoita ja koska WordPress on niin yleinen, osataan niissä yleensä neuvoa kuinka liittäminen kannattaa tehdä.

Esikatselu, näkyvyys, luonnokset ja ajoitus

Koska WordPressin editori ei näytä sisältöä täsmälleen samanalaisena kuin sen lopullinen ulkoasu sivustolla on, kannattaa käyttää esikatselutoimintoa. Se löytyy julkaisulatikosta, joka on joko näytön oikeassa yläkulmassa tai editorikentän alla, riippuen siitä, minkä kokoisessa ikkunassa olet.

saving

Tallenna luonnos-nappula tallentaa version editoimastasi tekstistä, mutta ei vielä julkaise sitä. Se näkyy silloin tilassa Luonnos. Esikatsele avaa uuden välilehden, jossa editoimasi artikkeli tai sivu näytetään täsmälleen siinä muodossa kuin se sivulla tulee olemaan. Näkyvyys-valinta määrittää näytetäänkö sivu tai artikkeli kaikille vai vain sivuston pääkäyttäjille ja sinulle tai suojataanko se salasanalla.

Lisäksi voit valita, julkaistaanko tuotoksesi heti vai ajastetaanko sen julkaisu. Lisäksi voit määrittää julkaisupäivän uudelleen jo julkaistulle artikkelille. Tämä on hyödyllinen toiminto esimerkiksi silloin, kun inspiraatio on päässyt iskemään ja olet kirjoitellut useamman artikkelin putkeen. Niitä ei nimittäin kannata julkaista välttämättä samana päivänä, koska lukijat eivät aina jaksa ahmia kaikkia hengentuotteitasi lämpimiltään ja jotain tärkeää saattaa jäädä väliin. Yleensä blogissa ei kannata julkaista usempaa kuin yksi artikkeli päivässä tai – kahdessa, toki riippuen kohderyhmästäsi.

Ennen kuin painetaan Julkaise-nappulaa, kannattaa vielä varmistaa, että sosiaalisessa mediassa julkaisemiseen tarvittavat tiedot on lisätty ja SEO-optimoinnille tärkeät avainsanat ovat käytössä.

Somejulkaisu, kategoriat ja avainsanat

Kategorioiden ja avainsanojen merkitys on selitetty aiemmassa osiossa, kuten somejulkaisunkin, mutta kerrataan lyhyesti. Kun olet asentanut kaikki suositellut lisäosat, sinulla on käytössäsi automaatti, joka julkaisee tuotoksesi puolestasi sosiaaliseen mediaan ja pitää huolen siitä, että hakukoneet löytävät sivusi ja artikkelisi. Allaolevassa kuvassa on esitetty tämän kyseisen artikkelin valinnat. Kategoria siis määrittää sen, että tämä artikkeli näytetään sivulla WordPress kansantajuisesti ja helposti, Julkaisuasetuksissa on määritetty, että Facebook-julkaisua ei tehdä (koska Facebook-julkaisu kulkee Twitterin kautta) ja lisäksi on määritetty erillinen viesti, jota käytetään somejulkaisussa, Jos erillistä viestiä ei määritetä, julkaistaan vain artikkelin otsikko ja linkki artikkeliin. Avainsanoiksi on valittu allaoleva luettelo tähän artikkeliin soveltuvia termejä. Somejulkaisun lisäksi avainsanoilla voidaan linkittää artikkelit toisiinsa ja luoda esimerkiksi tälläkin sivustolla käytetty avainsanapilvi.

kategetal

Lopuksi kannattaa vielä tarkistaa, että joko sivun artikkelikuvaksi, tai esim. lisäosan kautta (kuten allaolevassa kuvassa) on määritetty vähintään 1200 x 630 pikselin kokoinen kuva.

foggtct

Jos artikkelikuvaa tai muuta käytettävää kuvaa ei ole määritetty, käytetään yleensä ensimmäistä artikkelista löytyvää kuvaa tai sivuston yleisesti käytetyksi kuvaksi määriteltyä kuvaa jakamisen yhteydessä.

Julkaiseminen

Kun kaikki yllä kuvattu on tehty ja olet tyytyväinen tekstiisi, olet tarkistanut miltä se näyttää esikatselutoiminnon avulla ja varmistanut sosiaalisen median ja hakukoneoptimoinnin tarvitsemat lisukkeet (tai luotat automaattisesti luotuihin), voit rauhassa painaa Julkaise-nappulaa 😀

Nyt hengetuotteesi lähtee lähes välittömästi jakoon valitsemiisi sosiaalisin medioihin. Voit käydä esim Facebookissa tai Twitterissä katsomassa, miltä lopputulos näyttää ja alkaa seurata Google Analytics- ja WordPress-stats -analytiikan tuloksia siitä, kuinka moni on klikkanut somejulkaisuasi. Lisäksi näet yksittäisen artikkelin kohdalla, montako kertaa se on jaettu kussakin sosiaalisessa mediassa.

sharettuon