Kirjautuminen ja Ohjausnäkymä

WordPressin vakiokirjautuminen

Kaikki WordPressissä tapahtuva sisällönmuokkaus ja -tuotanto tapahtuu internet-selaimen kautta. Yksi etu tässä mallissa on se, että et tarvitse omaa konettasi vaan voit tehdä blogipäivityksen, julkaista uutisen tai korjata virheen sivuillasi miltä tahansa tietokoneelta tai jopa mobiililaitteelta. Jos et ole asentanut -, tai sivustonikkarisi ei ole asentanut erillistä tietoturvalisäosaa, joka muuttaa kirjautumissivun osoitteen, kirjaudutaan WordPressin ohjausnäkymään osoitteessa sinundomainnimesi.com/wp-admin Tässä tapauksessa kirjautumissivu näyttää jotakuinkin tältä:

kirjautuminen

Annat vain yksinkertaisesti salasanasi ja käyttäjätunnuksesi, jotka joko määritit edellisessä vaiheessa tai olet saanut sähköpostilla ja/tai tekstiviestillä ja homma on sillä selvä.

Mukautettu kirjautuminen

Jos sivustollesi on asennettu joku lukuisista saatavilla olevista tietoturvalisäosista, kirjautumisikkunasi osoite voi olla joku aivan muu ja olet joko määrittänyt sen itse lisäosan asetuksissa tai sivustonikkarisi on määrittänyt sen sinulle. Tässä tapauksessa osoite löytyy varmaankin joko sähköpostistasi tai tekstiviesteistäsi. Lisäksi teemoilla ja lisäosilla voi muuttaa kirjautumisikkunan ulkonäköä ja lisätä esim. Captcha -kuvatunnisteen tai mahdollistaa sosiaalisen median kautta kirjautumisen. Alla muutamia esimerkkejä siitä, miltä kirjautumisikkuna voi näyttää:

kirjautumisia

Oletusarvoisesti onnistuneen kirjautumisen jälkeen WordPressin Ohjausnäkymä avautuu omalle profiilisivullesi, johon voit täydentää omia tietojasi halutessasi. Jos kyseessä on sivu, jolle kirjoitat vain sinä, ei lisätietojen antaminen ole kovinkaan tärkeää, mutta jotkin SEO-optimointilisäosat voivat käyttää näitä tietoja ja lisäksi teemasi voi näyttää kirjoittajatietoja artikkeleiden yhteydessä, jolloin on hyvä täyttää ainakin nimi ja nimimerkki ja valita, mikä nimi näytetään sivustolla.

Käyttäjäroolit

WordPressissa käyttäjäryhmille voidaan antaa erilaisia käyttöoikeuksia käyttäjäroolien avulla. Jos sinä ole sivustosi ainoa käyttäjä, on roolisi pääkäyttäjä ja sinulla on oikeus tehdäs sivustolla mitä tahansa. Jossain tapauksissa sivustonikkari on voinut antaa sinulle esimerkiksi vain Kirjoittaja-roolin, jolloin sekä sivuston muokkausmahdollisuutesi, että mahdollisuutesi rikkoa jotain vahingossa, ovat huomattavasti rajoitetut 😉 Jos et ole ostanut hallinointipalvelua sivustollesi tarvitset ehdottomasti pääkäyttäjätunnukset. Olet voinut myös saada erikseen esimerkiksi kirjoittaja- ja pääkäyttäjätunnukset. Jos haluat tutustua kaikkiin tässä artikkelisarjassa esiteltyihin ominaisuuksiin, kirjaudu sivustollesi pääkäyttäjätunnuksin. Pelkkään kirjoittamiseen ja omien artikkeliesi muokkaamiseen riittää myös kirjoittaja-rooli. Oman roolisi näet profiilisivullasi.

WordPressin vakiokäyttäjäroolit

  • Pääkäyttäjä – ei rajoituksia
  • Päätoimittaja – voi lisätä, poistaa ja muokata artikkeleita ja sivuja ja ladata mediaa, sekä muokata niihin liittyviä ominaisuuksia, kuten kategorioita ja avainsanoja
  • Kirjoittaja – voi lisätä ja julkaista uuden artikkelin ja muokata omia artikkeleitaan, sekä ladata mediaa
  • Avustaja – ei julkaisu- tai medianlatausoikeuksia, mutta voi kirjoittaa ja lisätä uuden artikkelin ja muokata sitä luonnostilassa
  • Tilaaja – vain lukuoikeudet sivulle tuotettuun sisältöön, voi muokata omia profiilitietojaan

Sivut, Artikkelit, Kategoriat ja Avainsanat

Sivut

Sivut ovat tavallaan staattisia sivustosi osia. Sanon ”tavallaan” siksi, että sivu voidaan määrittää esimerkiksi näyttämään satunnaisia kuvia mediagalleriasta tai jonkin tietyn kategorian artikkeleita. Esimerkiksi sivustonikkari.fi -sivustolla, jota nyt luet, on määritetty sivu WordPress kansantajuisesti ja helposti! näyttämään kaikki kategorian WordPress artikkelit kirjoitusjärjestyksessä. Tämä on toteutettu niin, että teemaan on määritetty erikseen sivupohja tätä varten ja WordPress kansantajuisesti ja helposti!-sivu käyttää tätä sivupohjaa. Tällä tavoin näppärä sivustonikkari voi saada aikaiseksi hyvin monenlaista dynaamista sisältöä. Perehdymme sivujen tuottamiseen yksityiskohtaisesti myöhemmin.

Sivuja muokataan ja luodaan Ohjausnäkymän kohdassa Sivut tai sivun ylälaidan hallintavalikon plussakuvakkeesta.

Artikkelit

Artikkeli on WordPressin sisällöntuotannon kulmakivi. Pohjimmiltaan kaikki WordPressissä julkaiseminen tapahtuu kirjoittamalla artikkeli. Artikkeli voi olla blogipäivitys, uutinen tai mikä tahansa julkaisu. Teema tai lisäosa voi määrittää erikoisartikkelityyppejä, esimerkiksi lomakkeita, kalenterimerkintöjä, tapahtumia, verkkokaupan tuotteita, valokuvia, videoita tai lähes mitä tahansa! Teemassa voidaan määrittää tietyn kategorian artikkeleille erikoistoimintoja ja artikkeleille voidaan määrittää teeman tai lisäosan kautta lisäkenttiä, joiden avulla syntyy lähes rajaton mahdollisuus lisätoiminnallisuuksille. Perehdymme artikkelien kirjoittamiseen ja julkaisemisen yksityiskohtaisesti myöhemmin.

Artikkeleita luodaan ja muokataan Ohjausnäkymän kohdassa Artikkelit tai sivun ylälaidan hallintavalikon plussakuvakkeesta.

Kategoriat

Kategoriat ovat artikkeleille annettuja määritteitä, joiden avulla artikkelin ulkoasua, paikkaa sivustolla tai muita ominaisuuksia voidaan mukauttaa teeman tai lisäosan määrittämällä tavalla. Esimerkiksi kategoriassa uutinen julkaistu artikkeli näytetään sivuston oikeassa palkissa, kuten sivustolla taps.fi. Eri kategorian artikkelit voidaan näyttää etusivun lisäksi myös alasivuilla, kuten Purjeen Viemää -blogissa tai kuten sivulla Base Catering, näytetään kategorian referenssi artikkelit näytetään myös sivulla Referenssit, jossa niiden ulkoasu ja toiminnallisuus on täysin erilainen kuin blogisivulla. Samalla artikkelilla voi olla useita kategorioita. Yksinkertaisimmillaan kategoriat helpoittavat artikkelien hallintaa. WordPress myös luo automaattisesti kategoriasivun, jolla näytetään kaikki saman kategorian artikkelit. Kategorioilla voi olla myös hierarkia eli taksonomia, jonka mukaan niitä voidaan luokitella hyvinkin yksityiskohtaisesti.

Kategorioita voi luoda joko Ohjausnäkymän kohdassa Artikkelit/Kategoriat tai yksinkertaisemmin, artikkelin kirjoitusvaiheessa Kategoriat-laatikon Lisää uusi kategoriavalinnalla

Avainsanat

Avainsana (tag) on artikkelin lisätieto, jolla voidaan laajentaa artikkelien lajittelua. Nykyään avainsanat ovat hyvin tärkeitä hakukoneoptimoinnin kannalta ja lisäksi ne auttavat sivuston käyttäjiä löytämään saman aihepiirin artikkelit. WordPress luo jokaiselle avainsanalle automaattisesti sivun, samoin kuin kategorioille, mutta avainsanoja ei voi määritellä hierarkisesti, kuten kategorioita. Yksi yleisimmistä avainasanojen käyttötavoista on avainsanapilvi jollaisen näet tämänkin sivun oikeassa laidassa.

Avainsanoja luodaan artikkelin kirjoitusvaiheessa Avainsanat-laatikkoon kirjoittamalla pilkulla eroteltu lista termejä.

Media

Mediakirjasto on se paikka, johon kaikki lataamasi kuvat, videot ja esimerkiksi pdf-tiedostot keräytyvät. Mediaa voi lisätä ja muokata joko Ohjausnäkymän kohdassa Media tai yksinkertaisesti lisäämällä kuvan artikkelin tai sivun kirjoittamisvaiheessa. WordPress luo automaattisesti jokaisesta ladatusta kuvatiedostosta kolme erikokoista kuvaa, joiden koot voit määritellä kohdassa Asetukset/Media. Perehdymme mediaan ja näihin asetuksiin lisää myöhemmin.

Kommentit

Jokaisen sivun ja artikkelin kohdalla voit päättää näytetäänkö kommentointikenttä. Lisäksi Asetuksissa voit määrittää koko sivuston laajuisesti onko kommentointi sallittu ja pitääkö kommentoijan olla esimerkiksi kirjautunut sivustolle. Kommenttien ulkoasua ja esimerkiksi sosiaalisen median integrointi kommenttikenttään voidaan määrittää teeman tai lisäosien avulla. Sivun pääkäyttäjänä voit myös määrittää näytetäänkä kommentit vasta hyväksyntäsi jälkeen ja saatko sähköposti-ilmoituksia kommenteista. Perehdymme lisää kommentointiin myöhemmin.

Asetukset

ohajusnäkymä2

Asetuksissa voit määritellä useita WordPressin toimintaan liittyviä asetuksia. Yksi tärkeimpiä hakukoneoptimoinnin kannalta on osoiterakenne, joka kannattaa valita selväkieliseksi ja yksitasoiseksi. Vakioasetusten lisäksi useat lisäosat ja teemat lisäävät omia asetuksiaan Asetukset-valikkoon.