WordPressin asentaminen

Tämä on yksinkertainen, ei-tekniselle ihmiselle tarkoitettu ohje, jonka avulla homman pitäisi toimia varmasti. Jos lopputuloksena ei olekaan onnistuminen, voi kyseessä olla joku enemmän teknistä osaamista vaativa juttu.

Mitä tarvitaan

 1. Tietokone ja nopeahko internet-yhteys.
 2. FTP-ohjelma (Windowsille suosittelen WinSCP:tä, Macille Cyberduck:ia, Linuxille esim. CrossFTP)
 3. Käsitys siitä, mikä on kiintolevy, kansio/hakemisto ja tiedostot ja mistä nämä koneeltasi löytyvät 😉
 4. Ymmärrys siitä, mitä tarkoittaa Zip-paketti 😉
 5. Edellisessä artikkelissa mainitut FTP- ja MySQL -tunnukset
 6. Uusin WordPress-versio
 7. Tieto siitä, mikä kansio on www-juurikansio (http-root, tms.) palvelimellasi (tämä tieto löytyy hosting-palveluntarjoajan toimittamista ohjeista tai tilausvahvistuksestasi)
 8. Jonkin verran aikaa ja kärsivällisyyttä (kumpaakaan ei tarvita kovin paljon)

Uusimman WordPress-version lataaminen, purkaminen ja siirtäminen FTP:llä

 1. Siirry osoitteeseen fi.wordpress.org ja lataa etusivun sinisestä linkistä uusin versio omalle koneellesi (tässä kohtaa pitää tietää, mihin ladatut tiedostot tallentuvat, ota siis selvää siitä, ennen kuin lataat). WordPress on pakattu Zip-paketiksi.
 2. Avaa tietokoneellasi se kansio, johon ladatut tiedostot tallentuvat, etsi Zip-paketti ja pura se (omaan kansioonsa)
 3. Avaa FTP-ohjelma, anna ftp-palvelimen osoite, käyttäjätunnus ja salasana.
 4. Etsi FTP-ohjelmassa se kansio, johon purit WordPress Zip-paketin, sekä palvelimen www-juurikansio
 5. Kopioi kaikki tiedostot ja kansiot omalta koneeltasi www-juurikansioon (kts. kuva) Tämä voi kestää jonkin aikaa, riippuen internet-yhteytesi nopeudesta. Jos yhteys pätkii ja siirto ei onnistu, voit yrittää kopioida kansio kerrallaan.
  ftp
 6. Kun kaikki tiedostot on kopioitu, avaa ftp-ohjelmassa palvelimen www-juurikansio, jonka sisällön pitäisi nyt näyttää täysin samalta kuin ylläolevan kuvan vasen sarake.
 7. Avaa internetselain ja kirjoita osoiteriville oma domain-osoitteesi (jos domainia ei vielä löydy, kilauta kaverille, joka opettaa sinua käyttämään HOSTS-tiedostoa)

Kuuluisa viiden minuutin asennus

 1. Jos kohdat 1-6 onnistuivat aukeaa eteesi alla olevan kaltainen WordPressin asennussivu. Anna pyydetyt tiedot ja painele pyydettyjä nappuloita ja olet valmis!
  wpasennus
  Onneksi olkoon 😀Jos näet sen sijaan virheilmoituksen, kilauta kaverille, kopioi saamasi virheilmoitus Googleen tai etsi vastausta WordPressin suomenkieliseltä forumilta

Seuraavaksi päästään tutustumaan teemoihin ja vimpaimiin, sekä tarvittaviin lisäosiin, että sivustosi olisi upea, tietoturvallinen ja näkyisi hyvin hakukoneissa.