Yleistä WordPressistä

WPFORDUMMIES

WordPress on yksi yleisimmistä maksuttomista sisällönhallintajärjestelmistä ja se on laajasti käytössä www-sivuilla maalmanlaajuisesti. Vaikka se on aloittanut elämänsä blogialustana, se taipuu hyvin monenlaiseen käyttöön. Sen asennus on hyvin yksinkertaista ja siihen on saatavilla runsaasti lisäosia ja teemoja. Mielestäni WordPressin paras ominaisuus on kuitenkin sen helppo web-käyttöliittymä, jonka ansiosta kuka tahansa, joka osaa käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa, osaa myös luoda web-sisältöä.

Tässä artikkelisarjassa tulen kuvaamaan WordPressin toiminnallisuuksia, yksinkertaisesti ja kansantajuisesti, sisällöntuottajan näkökulmasta. Ajatus tämän artikkelisarjan kirjoittamiseen on lähtenyt omista kokemuksistani WordPress-kouluttajana, Web-designerina ja sisällöntuottajana viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta.

WordPress on web-pohjainen sisällönhallintajärjestelmä

WordPress toimii internetin yli. Se tarkoittaa sitä, että voit koska tahansa ja mistä tahansa, jopa kännykällä tai tabletilla julkaista ja editoida sivustosi sisältöä. Et tarvitse muuta kuin salasanan ja käyttäjätunnuksen. WordPressissä julkaisu on turvallista ja helppoa – käyttäjäroolien avulla voidaan rajoittaa esimerkiksi vähemmän teknisten henkilöiden pääsy vain artikkelien kirjoittamiseen ilman vaaraa siitä, että väärän nappulan painaminen voisi rikkoa jotain, artikkelin voi julkaista jopa suoraan sähköpostilla tai WordPressin voi yhdistää vaikka Twitteriin tai Facebookiin, jolloin uudet artikkelit syntyvät samalla, kun päivität sosiaalista mediaa 😉 Myös tietoturvaan on viime aikoina kiinnitetty paljon huomiota ja WordPressin päälle rakennettu sivusto on mahdollista tehdä yhtä tietoturvalliseksi kuin mikä tahansa muukin sivusto.

Sisältö ja ulkoasu erillään

Parhaiden internationalisointikäytäntöjen (sanahirviö, mutta minulle rakas asia) mukaisesti WordPress tallentaa kaiken tuotetun sisällön erikseen tietokantaan ja sivuston visuaalista olemusta hallinnoidaan puolestaa palvelimella asustavan teemojen avulla, eli periaatteessa sivuston ulkoasun voi koska tahansa päivittää täysin uuteen uskoon ilman, että sisältö katoaa. Käytännössä kuitenkin yrityksellä on harvoin käytössään aivan perusteema, jolloin pientä säätöä vaaditaan, mutta periaate on kestävällä pohjalla.