Teemat, Lisäosat, Vimpaimet ja Valikot
Teemat
Sivustosi ulkoasua määrittää etupäässä Teemaksi kutsuttu kokoelma väri-, kirjasin-, asemointi- ja toiminnallisuusmäärittelyjä. Teema määrittelee, miltä tuottamasi sisältö näyttää sivustollasi vieraileville. Sivuston teema voidaan myös vaihtaa ilman, että sisältö katoaa, mutta jos jossain teemassa on määritelty vaikkapa erilainen näkymä jollekin artikkelikategorialle, ei tätä samaa näkymää todennäköisesti ole jossain toisessa teemassa. Teemaa vaihtamalla ei kuitenkaan voi menettää tuotettua sisältöä, vaan se on tallessa tietokannassa.
Teemat asennetaan ja vaihdetaan Ohjausnäkymän kohdasta Ulkoasu/Teemat
Lisäosat
Lisäosa, eli plugin on pieni, tai jopa todella suuri, ohjelmanpätkä, joka asennetaan WordPress-asennuksesi päälle. Lisäosalla voi tuoda WordPressiin lisäominaisuuden, kuten esimerkiksi erilaisen artikkelien muokkausnäkymän, automaattiset varmuuskopiot tai tietoturvaparannuksia tai lisäosan avulla voidaan yhdistää sivusto ulkopuolisiin palveluihin, kuten Twitteriin, Flickeriin, Facebookiin tms. Tai lisäosalla voidaan muokata sivuston ulkoasua lisäämällä vaikka pop-up ikkunoita, lomakkeita, kyselyitä ja vaikka mitä! Lisäosia voit myös tilata osaavalta sivustonikkarilta juuri sinun tarpeisiisi, mutta valmiiden maksuttomien lisäosien määrä on valtava ja niistä löytyy useimpiin tarkoituksiin valmis toteutus – maksutta.
Lisäosat asennetaan ja poistetaan Ohjausnäkymän kohdasta Lisäosat, niiden asetuksia säädetään joko Ohjausnäkymän kohdasta Asetukset tai lisäosan mukana asentuvasta, lisäosan omasta Ohjausnäkymän kohdasta.
Vimpaimet
Vimpain, eli widget on toiminnallinen osa, joka voidaan lisätä joko sivupalkkiin, otsikkoalueelle, alatunnisteeseen tai tekstin sekaan. WorPressin mukana tulee useita valmiita vimpaimia, kuten sivupalkkiin sijoitettavat Hakutoiminto, Arkisto tai Avainsanapilvi. Lisää vimpaimia saa asentamalla esimerkiksi lisäosien mukana. Myös useiden teemojen mukana tulee omia vimpaimia.
Vimpaimia otetaan käyttöön Ohjausnäkymän kohdassa Ulkoasu/Vimpaimet, jossa vimpaimia voi vetää ja pudottaa sivuston eri kohtiin. Kaikki teemat eivät tue vimpaimia lainkaan, jolloin Ulkoasu-valikossa ei ole Vimpaimet-valintaa.
Valikot
Valikko on sivustolla näkyvä navigointiosio, jonka avulla käyttäjä siirtyy eri sivujen välillä. Teemasta riippuen valikoita voi olla useita ja jotkut teemat eivät tue valikoita lainkaan. Pääkäyttäjä voi määrittää lisätäänkö kaikki uudet sivut automaattisesti valikkoon vai onko valikko staattinen.
Valikkoja muokataan Ohjausnäkymän kohdassa Ulkoasu/Valikot.
Teeman valinta
Jos olet tilannut sinua varten rakennetun tai – mukautetun teeman sivustonikkariltasi, mainostoimistoltasi tai muulta WordPress-teemoja toteuttavalta taholta, voit siirtyä kohtaan, jossa käsitellään artikkelien kirjoittamista. Samoin, jos et halua tässä vaiheessa säätää ulkoasua, hyppää tämän kappaleen yli. Muussa tapauksessa valitaan seuraavaksi sivustosi ulkoasu, eli Teema. Valitse aluksi Ohjausnäkymän vasemman laidan valikosta kohta Ulkoasu/Teemat:
Avautuvalta sivulta valitse ylälaidasta Lisää uusi tai klikkaa todella isoa plussaa asennettujen teemojen esikatselukuvien perässä. Nyt aukeaa teemojen selailusivu, jonka haku- ja lajittelutoimintojen avulla voit selailla WordPressin teemakatalogin tuhansia teemoja. Teemoja voi esikatsella ja niistä saa lisätietoja niiden esikatselukuvaa klikkaamalla. Monessa teemassa on lisäominaisuuksia ja ne on voitu suunnitella tiettyyn käyttöön, kuten valokuvaajille, bloggareille, verkkokaupoille, kivijalkamyymälöille ja niin edespäin. Kaikki katalogista löytyvät teemat ovat maksuttomia, mutta monessa niissä on myös lisämaksullisia toimintoja tai maksullinen versio. Todennäköisesti tulet pärjäämään maksuttomalla teemalla ja maksuttomilla lisäosilla.
On olemassa myös maksullisia teemoja, joita löydät googlettamalla. Nämä toimitetaan yleensä paketoituina ja ne asennetaan teemojen selailusivun Lataa teema-painikkeella. Ostamasi teeman tekijä tukee sinua teeman asennuksessa ja käytössä.
Yksi tärkein ominaisuus teemalla on responsiivisuus, eli sivuston on näytettävä hyvältä sekä mobiililaitteilla, että isoilla näytöillä. Lisäosilla voi parantaa responsiivisuutta jonkin verran, mutta taikoja niillä ei voi tehdä eli mobiilivalmius on oltava sisäänrakennettuna teemaan. Suurin osa teemantekijöistä onneksi huomioi tämän.
Suositellut lisäosat
Tässä listatut lisäosat ovat kaikki maksuttomia. Joihinkin niistä on saatavilla myös maksullisia lisäpalveluja, mutta en ole huomannut itseni tai asiakkaitteni tarvitsevan niitä. Suurin hyöty maksullisista lisäpalveluista on yleensä laaja tuki, eli saat nopeasti vastaukset kysymyksiisi. Tosin harva lisäosan tekijä on Suomesta, eli reaaliaikaiset tukipalvelut voit saada edullisemmin tutulta sivustonikkarilta tuntiveloitteisesti. Kirjoittajalla ei ole mitään sidoksia alla lueteltuihin lisäosiin, olen havainnut nämä hyviksi käytännössä. Jos tiedät, että jossain näistä on jotain ongelmia tai sinulla on parempi vaihtoehto, kerro se kommenteissa.
Olen ryhmitellyt suosittelemani lisäosat käyttötarkoituksen mukaan joko tietoturva-, hakukoneoptimointi-, käytettävyys- tai ulkoasu-alaotsikon alle. Olen käyttänyt lisäosista niitä nimiä, joilla ne löytyvät parhaiten WordPressin lisäosat-katalogista.
Jetpack
Jetpack on WordPressin tuottama, erittäin laaja kokoelma lisäosia, jotka integroituvat saumattomasti WordPressiin ja tuovat monia käteviä ominaisuuksia sekä tietoturvaan, käytettävyyteen, että ulkoasuun. Mainitsen tässä vain muutaman, omasta mielestäni näppärän ominaisuuden. Saadaksesi täyden hyödyn Jetpackistä tarvitset maksuttoman tilin WordPress.com -palveluun. Tämän voit luoda asennuksen yhteydessä. Alla olevassa luettelossa Jetpackin mukana tulevat lisäosat on merkitty (Jetpack)-tunnisteella, eri niitä ei voi, eikä tarvitse asentaa erikseen.
○ Tietoturva
UpdraftPlus – Backup/Restore
Tekee ajastetut varmuuskopiot kaikesta sivustosi sisällöstä, teemoista, lisäosista jne. Voidaan määrittää tallentamaan varmuuskopio suoraan esim. Google Driveen, DropBoxiin jne. Todella hyödyllinen lisäosa, jonka puuttumisen huomaat vasta kun se on jo liian myöhäistä!
WordFence Security
Ehkä suosituin ja laajin tietoturvalisäosa WordPressille. Kannattaa ehdottomasti asentaa heti. Sisältää paljon ominaisuuksia, mutta vakioasetuksetkin auttavat sivustosi suojaamisessa. Tarjoaa myös sähköposti-ilmoitukset sivustosi tietoturvatilanteesta.
Captcha (BestWebSoft)
Lisää yksinkertaisen laskutoimituksen kirjautumisikkunaan, kommenttiosioon ja lomakkeisiin. Estää tehokkaasti ns. bottien pääsyn sivustollesi. Lokalisoitu suomeksi.
Limit Login attempts
Erittäin hyödyllinen lisäosa, joka rajoittaa kirjautumisyritykset kolmeen väärään käyttäjätunnus/salasana -yhdistelmään, jonka jälkeen blokkaa yrittäjän IP-osoitteen ensin joksikin aikaa ja jos yrittäminen jatkuu, lopullisesti.
Protect (Jetpack)
Protect on pilvipalvelupohjainen Brute Force, eli väsytys- tai pakotusmenetelmään perustuvien hyökkäysten estolisäosa, joka kannattaa ehdottomasti kytkeä päälle. Jetpackin asennuksen jälkeen se täytyy erikseen käydä aktivoimassa Ohjausnäkymän kohdassa Jetpack/Asetukset/Protect – Aseta
○ Hakukoneoptimointi (SEO)
On olemassa monia, kaikki mahdolliset SEO-optimointipalvelut yhdistävää lisäosaa. Itse olen sitä mieltä, että mikään niistä ei tarjoa täydellistä kokonaisuutta ja moni niistä on lisäksi kovin raskas ja vaikekäyttöinen aloittelijalle. Nämä mainitsemani toimivat suoraan asennuksen jälkeen ilman lisäsäätöä. Jos haluat kokonaisvaltaisen ratkaisun, suosittelen tutustumaan Yoast:iin. Yksikään kokeilemani SEO-optimointilisäosa ei esimerkiksi tarjonnut mahdollisuutta lisätä artikkelin avainsanoja html-metadatakenttiin ja pelkästään sitä varten luotua lisäosaa ei ollut, joten eri SEO-lisäosat olivat konfliktissa keskenään tai aiheuttivat hakukone- ja sosiaalisen median tulosten huonontumista luomalla päällekkäisiä merkintöjä html-koodiin. Olen lisännyt avainsanageneraattorin itse käyttämääni teemaan ja julkaisen sen lisäosana piakkoin. Tämän lisäksi sivusto kannattaa käydä lisäämässä ainakin Googlen ja Bingin hakemistoihin manuaalisesti ja tehdä muutama muukin jippo, mutta niistä erikseen toisessa artikkelissa 😉
Sharing/Publicize (Jetpack)
Niputan nämä kaksi lisäosaa yhteen, koska niitä hallitaan samasta Jetpackin asetusikkunasta. Publicize liitetään sometileihisi, jonka jälkeen kirjoittamasi artikkelit julkaistaan myös sosiaalisessa mediassa. Sharingin avulla lisäät sivuille ja artikkeleihin jakonappulat, jolla lukijasi voivat jakaa sisältösi somessa. Asennuksen jälkeen kirjaudu kaikkiin käyttämiisi sosiaalisiin medioihin ja käy yhdistämässä ne WordPressiin Ohjausnäkymän kohdassa Jetpack/Asetukset – Sharing
Vinkki: Julkaise-nappulan yläpuolella löytyy Edit Details -linkki, jota klikkaamalla voit muokata sosiaalisessa mediassa jaettavan viestin.
Facebook Open Graph, Google+ and Twitter Card Tags
Sosiaalisessa mediassa ja hakukoneiden tuloksissa käytetään sivuston html-koodin lisättäviä ns. metadata-kenttiä, joiden avulla muodostuvat automaattisesti ne tyylikkäät laatikot esim. Facebookissa, kun kirjoitat tai kopioit internet osoitteen. Tämän lisäosan avulla valitaan joko artikkelikuva, sivun/artikkelin sisällön ensimmäinen kuva, sivustollesi määritetty oletuskuva tai artikkelikohtaisesti erikseen määritetty kuva näkymään näissä laatikoissa.
Enhanced distribution (Jetpack)
Lisäosa, jonka avulla jokainen julkaisusi linkitetään WordPressin toimesta hakukoneisiin ilman mitään sen kummempia asetuksia. Kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön.
Google Analytics Dashboard
Google Analytics on internetissä julkaisijan parhaita työkaluja. Tämä lisäosa asentaa Ohjausnäkymän pääsivulle vimpaimen, josta näkyvät käyttäjätilastosi. Vaatii maksuttoman Google Analytics -tilin.
Site Stats (Jetpack)
WordPressin vastine Google Analyticsille. Antaa hieman erinäköisiä tuloksia ja siksi kannattaa asentaa molemmat.
○ Käytettävyys
Safe Attachment Names
Tämä on todella tärkeä lisäosa. iOS-laitteiden Safari-selain ei osaa käsitellä tiedostonimiä, joissa on laajennetun merkistön kirjaimia. Eli jos olet esimerkiksi valinnut sivun tai artikkelin artikkelikuvaksi otoksen, jonka nimi on Öinen kyläily Lieviössä.jpg ei suurin osa iPhoneista ja iPadeista pysty avaamaan sitä ja pahimmassa tapauksessa koko sivun avaaminen epäonnistuu. Asentamalla tämän lisäosan, tämäkin huoli poistuu.
Automaattinen päivitys (Jetpack)
Jetpackin osa, jonka käyttöön ottamalla päivittyvät sekä WordPress-ohjelmisto, että lisäosat automaattisesti. Saat halutessasi sähköposti-ilmoitukset päivityksestä.
Imsanity
Erittäin kätevä lisäosa, joka automaattisesti pienentää valtavankokoiset järkkärikuvat nopeammin latautuviksi versioiksi. Säästää myös palvelintilaa, koska voit asettaa sen poistamaan alkuperäisen jättikuvan latauksen jälkeen.
Photon (Jetpack)
Photon käyttää WordPressin pilvipalvelua nopeuttamaan kuvien latautumista sivustollasi.
Monitor (Jetpack)
Näppärä lisäosa, joka valvoo sivustosi tavoitettavuutta. Jos sivusi on alhaalla jonkin vian vuoksi, saat sähköposti-ilmoituksen ja voit joko ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin tai huutaa sivustonikkarin apuun 😉
WP Total Cache
Tekee sivuista staattiset html-versiot, jonka ansiosta sivustosi latautuu nopeammin. Jos käyttämäsi palvelin on todella vikkelä, ei tästä välttämättä ole suurta etua, mutta useimmissa tapauksissa välimuistin käyttäminen voi nopeuttaa latausaikaa paljonkin.
○ Ulkoasu
WP Lightbox 2
Lisää ominaisuuden, jolla sivustollasi näkyvät kuvat avautuvat klikkaamalla suuremmiksi esikatselunäkymään sivun ”päälle”. Hyödyllinen lisäominaisuus jos käytät paljon pienoiskuvia. Huom: Vain kuvat, joille on määritetty linkki ovat klikattavissa.
Comments (Jetpack)
Lisää kommenttikenttään mahdollisuuden kirjautua WordPress.com, Twitter, Facebook tai Google+ tilillä ja muuttaa kommenttikentän ulkoasua modernimmaksi (riippuen teemasta). Lisää huomattavasti sivuston kommentteja, jos kommentointi on käytössä.
Font Emoticons
Muuttaa kirjoitetut hymiöt, kuten ;-) :-) :beer: yms.
mukavamman näköisiksi versioiksi 😉 🙂 :beer:
Ninja Forms
Mielestäni paras maksuton lisäosa lomakkeiden luontiin. Sisältää vedä ja pudota -käyttöliittymän, vastaussähköpostien muokkauksen ja lomaketietojen tallentamisen WordPressin tietokantaan.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.