Mitä on sivustonikkarius?

Olen ollut tekemisissä internetin ja sitä sivuavien ilmiöiden kanssa koko sen olemassaoloajan. Toisinaan tuppaa unohtumaan, että kaikki ikäiseni, eivätkä todellakaan kaikki minua nuoremmatkaan, välttämättä ole sisäistäneet tätä ilmiötä yhtä syvällisesti kuin itse olen.

 

Minulle kotisivujen nikkarointi on luonnollinen jatkumo tekniikkavelhoudelle, joka on tuonut leivän pöytään perheelleni jo pitemmän aikaa. Olin jo ennen työelämää aina se kaveri, jota pyydettiin asentamaan autostereot ja kotiteatterijärjestelmä – sittemmin putsaamaan virukset tietokoneista ja auttamaan kännykän käyttöönotossa. Jossain kohtaa ihan ”oikea” koodaaminen tuli mukaan kuvioihin ja harrastuneisuus muuttui työksi.

Mutta sivustonikkarointi ei ole pelkkää näppäryyttä tietokoneiden kanssa tai osaavaa koodaamista. Pitää olla luovalla tavalla hullu, löytää uusia tulokulmia ja ratkaisuja samoihin ongelmiin, joiden kanssa muutkin painivat ja kaiken tämän päälle pitää vielä osata esittää asiansa sellaisella tavalla, että vähemmänkin tekninen asiakas ymmärtää, mistä puhutaan ja osaa tehdä oikeita päätöksiä oman internetnäkyvyytensä suhteen.

Sivustonikkari on siis ensisijaisesti sähköisen median konsultti, joka osaa kääntää vaikeat tekniset termit yleiskieliseksi suomeksi, englanniksi tai muuksi relevantiksi kieleksi. Sen jälkeen Sivustonikkari nikkaroi toimeksiantajansa sähköisen olemuksen valmiiksi sivustoksi.

Eikä tässä vielä kaikki! Vikkelän ja ketterän koodauskyvyn ja selkokielisen konsultin lisäksi pätevän sivustonikkarin pitää ymmärtää graafista suunnittelua, olla luova tekstintuottaja ja uida sosiaalisen median aalloilla kuin sähköinen lentokala…

Oikea sivustonikkari on mikroyrittäjä, joka tarvittaessa laajentaa kapasiteettiaan verkostoitumalla. Tälläkin tavalla sivustonikkari on siis uuden ytimessä – tulevaisuudessa todennäköisesti jokainen meistä saa määritellä oman työnsä kuvan vapaammin. Perinteinen yritys/työntekijä-kuvio murtuu ja meistä kaikista tulee omaa osaamistamme hyödyntäviä mikroyrittäjiä. Minusta, SIvustonikkarista, tämä on yltiöpositiivinen tulevaisuudenkuva.

Tämä on kivaa hommaa!